Skandal u Ukrajini: Umjesto hrane za vojsku kupovao auta i stanove pa sve probao sakriti

Skandal u Ukrajini: Umjesto hrane za vojsku kupovao auta i stanove pa sve probao sakriti

Ukrajinci su uhapsili visokog predstavnika ukrajinskih oružanih snaga, optuženog za pronevjeru više od milion dolara od novca namijenjenog kupovini hrane za oružane snage.

Osumnjičenik, kojeg su ukrajinski mediji imenovali Oleksandrom Kozlovskim, radio je kao šef vojne jedinice koja je nabavljala hranu za ukrajinske vojnike.

"U godinama 2022. do 2023. službena osoba nezakonito je stekla imovinu u vrijednosti od gotovo 58 miliona hrivnji (1,5 miliona dolara)", rekla je Državna istražna agencija.

Umjesto za hranu za vojsku, prema tvrdnjama vlasti, njime je kupio razne stvari, uključujući stan u Kijevu, desetak parcela i automobil.

Ukrajinski antikorupcijski aktivisti iz istraživačkog centra "Naš novac" (Our Money) napisali su na svojoj web stranici da je Kozlovsky tunelirao novac kroz privatne kompanije i članove porodice, a pritom nije dostavljao hranu.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022., predsjednik Volodimir Zelenski opetovano je obećao borbu protiv korupcije u Ukrajini, gdje je korupcija bila raširena i prije rata.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.