EU žali zbog pogubljenja mentalno zaostalog muškarca u Džordžiji
(Foto: rtcg.me/Arhiva)

EU žali zbog pogubljenja mentalno zaostalog muškarca u Džordžiji

Evropska unija "duboko žali" zbog izvršenja smrtne kazne nad Vilijem Džejmsom Pajom u američkoj saveznoj državi Džordžiji i pored postojanja dokaza da je on bio mentalno zaostao, objavljeno je danas na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Primjena smrtne kazne za osobe sa takvim oštećenjima izričito je zabranjena međunarodnim standardima o ljudskim pravima onih koji su osuđeni na smrtnu kaznu.

Pored toga američki Vrhovni sud je 2005. godine zabranio pogubljenja osoba sa intelektualnim invaliditetom.

U saopštenju se dodaje da "žalimo zbog činjenice da je država Džordžija nastavila sa pogubljenjima nakon završetka četvorogodišnjeg moratorijuma na smrtnu kaznu zbog pandemije virusa COVID-19 i tako se pridružila maloj grupi država u SAD koje i dalje upotrebljavaju ovu nehumanu i ponižavajuću kaznu."

Evropska unija se oštro protivi bilo kakvoj upotrebi smrtne kazne, ističući da se njome krši osnovno pravo na život i ne uspeva da deluje kao sredstvo odvraćanja od zločina.

Ona predstavlja jedinstvenu kaznu koja je nepopravljiva. U SAD je 196 osoba oslobođeno od smrtne kazne do danas.

EU nastavlja da poziva na univerzalno ukidanje smrtne kazne i da američke savezne države koje imaju smrtnu kaznu sprovedu moratorijum i krenu ka njenom ukidanju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.