Danas je Svjetski dan tiramisua
SVJETSKI DAN TIRAMISUA/ -PIXABAY

Danas je Svjetski dan tiramisua

Svake godine, 21. marta obilježava se Svjetski dan tiramisua, posvećen italijanskom specijalitetu od kafe, keksa i maskarponea, poznatom kao Dan tiramisua. Tiramisu znači "Podigni me" i dolazi iz dijalekta koji se koristi oko Treviza.

Tiramisu (sa akcentom na U) je peta najpoznatija italijanska riječ na svijetu i prva kada se govori o slatkišima. Najtraženiji je slatkiš u italijanskim restoranima, kao i u supermarketima u paketu za jednu osobu. Svake godine se proda više od 1,1 milion kilograma za 14 miliona evra.

Odakle dolazi tiramisu?

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i prehrambenih resursa, tiramisu je prehrambeni proizvod porijeklom iz regiona Friuli Venecija Đulija, a ovaj region je zvanično priznat 2017. godine. Međutim, do danas se region Veneto i Friuli Venecija Đulija „svađaju” kome zapravo pripada Tiramisu.

U pokraini Veneto i dalje tvrde da je tiramisu lokalni proizvod, rođen u okolini Treviza, a to misle i mnogi poznati italijanski poslastičari.

Postoje razne legende vezane za nastanak tiramisua, a prva priča da je to narodni tradicionalni recept seljačkih porodica iz oblasti Treviza koji su bolesnicima i djeci davali  "sbatudiun", što je ništa drugo do umućeno žumanca sa šećerom kome je dodat maskarpone.

Druga teorija je da je slatkiš nastao u oblasti Sijene u 17. vijeku pod nazivom Vojvodova supa, jer je u supi bilo keksa i maskarponea. Neki veruju da je prvi slatkiš koji se jede kašikom vjerovatno bila engleska supa nastala između Ferare i Ređo Emilije u 18. vijeku.

Druge legende govore da je nastao u jednoj javnoj kući tridesetih godina kada je vlasnik vjerovao da ima afrodizijačku moć i nudio ga klijentima koji su tu dolazili svako veče, kao i da potiče iz restorana Roma koji se nalazi u Tolmecu (Udine).

Restoran je pedesetih  godina nudio desert tiramisu na bazi biskvita, krema od maskarponea, jaja, šećer i kakaa. Tiramisu nosi to ime jer je energetska bomba.

Originalni tiramisu Akademije Tiramisu iz Treviza - recept za 6-8 osoba

Potrebno je:

300 grama maskarponea, 3 žumanca, 90 grama šećera, piškote, kafa, gorak kakao u prahu.

Priprema:

Umutiti žumanca sa šećerom. Miješati smesu sa maskarponeom dok se ne dobije mekana krema. Umakati piškote kolačiće u kafu i stavljati u tepsiju, pa preliti kremom. Sve ovo ponovite tako da krema ostane na vrhu. Ostavite u frižideru najmanje deset sati. Posle toga pospite gorkim kakaom i poslužiti.
Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.