Organizator sajma Bekim Đafa razočaran je reakcijom iz Pljevalja

Organizator sajma Bekim Đafa razočaran je reakcijom iz Pljevalja

NOVI SKANDAL PRVOG ČOVJEKA PLJEVALJA: Predsjednik opštine Pljevlja odbio učešće na Međunarodnom sajmu turizma i sporta u Prištini

Đafa: Neprijateljski odgovor Vraneša

Vranešu je prije dva dana upućena pozivnica za učešće na događaju koji će biti organizovan 16. i 17. aprila na Kosovu, a čiji je cilj promocija Balkana kao jedinstvene destinacije. Prvi čovjek Pljevalja je skandalozno negirao postojanje Republike Kosovo, tvrdeći da je riječ o – dijelu teritorije Srbije.

Odgovor predsjednika opštine Pljevlja Darija Vraneša na poziv za učešće na Međunarodnom sajmu turizma i sporta u Prištini nije bio prijateljski, ali stavovi pojedinca ne odražavaju stavove cjelokupnog stanovništva, kazao je za Pobjedu organizator sajma Bekim Đafa.

Vraneš je, zbog ličnih ubjeđenja, uskratio svoj grad promocije na Međunarodnom sajmu turizma i sporta u Prištini koji se već 20 godina organizuje pod sertifikatom najviše svjetske organizacije UFI (Globalno udruženje izložbene industrije) iz Pariza. Istovremeno, prvi čovjek Pljevalja je skandalozno negirao postojanje Republike Kosovo, tvrdeći da je riječ o – dijelu teritorije Srbije.

Vranešu je prije dva dana upućena pozivnica za učešće na događaju koji će biti organizovan 16. i 17. aprila na Kosovu, a čiji je cilj promocija Balkana kao jedinstvene destinacije.

Predsjedniku opštine je zasmetalo što je organizaciju sajma podržala Vlada te zemlje, zbog čega je odgovorio krajnje neprimjereno i neprijateljski, uz prepoznatljiv poklič koji izražava namjeru Srba, koji ne priznaju državu Kosovo, da grad Prizren vrate pod srpsku kontrolu.

- Tzv. država Kosovo ne postoji, već srpska pokrajina Kosovo i Metohija. Dogodine u Prizrenu. Predsjednik opštine Pljevlja dr Dario Vraneš - navedeno je u odgovoru koji je objavljen na društvenim mrežama.

LOŠA PORUKA

Vraneš je za Pobjedu potvrdio autentičnost mejla koji je uputio organizatorima ovogodišnjeg sajma čiji je fokus promocija lokalnog i regionalnog turizma, prirodnih ljepota, kulturnih dobara i neotkrivenog blaga kao turističkih atrakcija Kosova i regiona. Prvi čovjek Pljevalja nije, međutim, želio da komentariše vlastitu ocjenu da Kosovoi ne postoji kao država.

Organizator sajma Bekim Đafa razočaran je reakcijom iz Pljevalja, ali - kako je rekao za Pobjedu - mišljenje pojedinca ne odražava stavove cijele države.

Đafa je saopštio da su u utorak, 19. marta, uputili poziv gotovo svim opštinama u Crnoj Gori, ali i u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Bugarskoj i Grčkoj za učešće na sajmu i priliku da predstave svoje turističke atrakcije.

- Dobili smo odgovor iz Pljevalja, od predsjednika opštine Darija Vraneša koji nije bio prijateljski, ali cijenimo da stavovi pojedinca ne odražavaju stavove cjelokupnog stanovništva - istakao je Đafa.

Bekim Đafa

Crna Gora je dio Međunarodnog sajma koji promoviše turizam za cijeli region Zapadnog Balkana, prethodnih godina je, kako je rekao Đafa, koristila priliku da predstavi potencijale svojih opština.

Iako su Pljevlja ekspresno odbacila tu mogućnost, Đafa očekuje da i ove godine ostali crnogorski gradovi pozitivno odreaguju na nedavno upućeni poziv.

- Razumijemo da će im možda trebati nekoliko dana da razmotre i odgovore na poziv. U prethodnom periodu su mnoge opštine iz Crne Gore uspješno učestvovale na našem sajmu. Crnogorci su naši prijatelji i radujemo se zajedničkom radu i proslavljanju zajedničkih dostignuća - poručio je Đafa.

USTALJENA PRAKSA

Umjesto da se priključi inicijativama koje baštine vrijednosti na kojima počiva crnogorska država, Vraneš nastavlja sa aktivnostima i retorikom kojima, osim što šteti ugledu Crne Gore, ulazi u konflikt sa zakonima i ustavnim poretkom.

Nedavno je Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima formiralo predmet protiv njega zbog organizovanja svečane akademije kojom je obilježen Dan državnosti Srbije.

Podnosioci krivične prijave, zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Petar Odžić, generalni sekretar Socijaldemokrata (SD) Miloš Čelanović, potpredsjednica Liberalne partije (LP) Jelena Marković i advokat Bojan Vujović, tvrde da je Vraneš događajem u Centru za kulturu 14. februara prekršio i zakone i Ustav Crne Gore, te da je njegov cilj da grad stavi ,,pod djelimični ili potpuni suverenitet Republike Srbije“.

Takođe, čelnik Pljevalja prvi je predsjednik opštine od Drugog svjetskog rata koji nije položio vijenac na Stražici 13. jula za Dan državnosti i Dan ustanka protiv fašizma. Proslavu Dana nezavisnosti Crne Gore uporedio je sa cirkuskom predstavom, a svim direktorima opštinskih javnih ustanova i preduzeća uputio je zahtjev da na zgradama istaknu trobojke.

ODT Pljevlja je prošle godine odbacilo krivičnu prijavu koju je podnijela Socijaldemokratska partija zbog sumnje da je Vraneš tada javno izložio poruzi državu i njene simbole.

Na pitanje da li će, kao što je u čast druge države, ove godine organizovati svečanu akademiju povodom Dana nezavisnosti i Dana državnosti Crne Gore, Vraneš nije konkretno odgovorio.

- Imamo do maja dosta vremena pa ćemo razmisliti i o tome - istakao je on.

Podsjećamo, Vraneš je prošle godine inicirao i izmjene Statuta opštine kojim bi se Dan Pljevalja, umjesto 20. novembra, slavio 27. oktobra na dan Svete Petke. Iako je sa brojnih adresa stiglo upozorenje da je ova promjena ozbiljan atak na civilizacijske vrijednosti istorijskog nasljeđa ovog grada i Crne Gore, Skupština opštine je 28. septembra dala podršku prijedlogu glasovima odbornika Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Pokreta za Pljtzevlja, Ujedinjene Crne Gore, SNP-a i tri odbornika Demokrata.

izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.