Podgoričkom Domu zdravlja umanjen budžet za 8.000.000 eura, zakazivanje specijalističkih pregleda stvara gužve

Podgoričkom Domu zdravlja umanjen budžet za 8.000.000 eura, zakazivanje specijalističkih pregleda stvara gužve

Budžet Doma zdravlja Podgorica umanjen je ove godine za 8.000.000 eura, zbog čega ćemo morati da uvedemo racionalizaciju troškova, s obzirom da godišnje obavimo preko 17.500 labaratorijskih analiza, kaže direktorica dr Dragana Perović Durković. Fond za zdravstveno osiguranje je toj ustanovi za ovu godinu opredijelio 16.000.000, dok su u 2023. godini potrošili 24.000.000 eura.

Ona ističe da su uradili unutrašnju analizu i da su otkrivene slabe tačke funkcionisanja u ustanovi.

”Da, opredijeljeno je manje novca za oko 8.000.000 eura miliona eura. Kao novi rukovodilac potrudiću se da zaista racionalno vodim poslovanje. Ipak se nadam konstruktivnoj saradnji sa Fondom za zdravstveno osiguranje u smislu senzitivnosti za određene medicinske potrebe koje zahtijeva dinamičan proces rada u našoj ustanovi i ogromna potražnja od strane pacijenata”, kazala je ona.

Naime, dodala je, Dom zdravlja Glavnog grada je druga po veličini zdravstvena ustanova u Crnoj Gori, nakon KCCG.

“Samo za našu laboratoriju imamo 700 zahtjeva dnevno, odnosno preko 17.500 analiza godišnje (podaci od prethodne godine). Da ne pominjem da Dom zdravlja pruža zdravstvene usluge i za strance koji žive u Podgorici i licima koja su na privremenom radu u našem gradu”, objašnjava direktorica za Gradski portal.

Potrebno je, kako navodi, pažljivije i preciznije napraviti sistematizaciju radnih mjesta u ustanovi.

“Uglavnom, način funkcionisanja finansija mora biti unaprijeđen, kao i planiranje medicinskih potreba. Dugovi za porez još iz 2017. godine se uredno otplaćuju, većih dugovanja nema. Stanje koje je zatečeno u ustanovi zahtijeva unapređenje profesionalne komunikacije između službi u široj upravi, da ne bi dolazilo do propusta, prvenstveno kada su javne nabavke u pitanju”, ističe Durković Perović.

Upitana na koji način se treba riješiti problem elektronskog zakazivanja pregleda, Perović Durković objašnjava da je zakazivanje termina kod specijalista na sekundarom i tercijarnom nivou problem.

“Postoji nekoliko načina zakazivanja pregleda kod izabranog ljekara. Putem aplikacije e-zdravlje, preko call centra, preko telefona koji ima izabrani tim doktor-sestra, kao i lično, u Domu zdravlja. Termini za zakazivanje na sekundarnom nivou su problem. Mali procenat specijalista sa sekundarnog /tercijernog nivoa zdravstvene zaštite vrši zakazivanje sopstvenih kontrolnih pregleda i procedura kroz KCCG”, naglasila je Durković Perović.

Prema njenim riječima veliki broj pacijenata se vraća opet izabraniom ljekaru koji traži termine, što je glavni uzrok gužvi u domovima zdravlja.

“Predlozi? Po mom mišljenju, ljekarski posao ne podrazumijeva gotovo nigdje u svijetu traženje termina za pregled. Uput za određenu konsultaciju ili proceduru je druga stvar. Samo traženje termina bi trebalo da rade administratori koji su zaposleni isključivo sa tim opisom posla, ili da se napravi centralni sistem zakazivanja gdje bi pacijenti sami zakazivali termin, na osnovu uputnice ljekara”, kazala je Durković Perović.

Dom zdravlja u Siti kvartu gradiće od sredstava iz EU

Durković Perović ističe da će se izgradnja Doma zdravlja u Siti kvartu finansirati iz fondova Evropske unije.

“Postoji idejno rješenje i određena je parcela za gradnju. To će zaista umnogome pomoći funkcionisanju Doma zdravlja Glavnog grada u smislu boljih uslova za rad zaposlenih i bolje infrastrukture uopšte. Postojeći objekti biće održavani u skladu sa higijenskim i epidemiološkim normativima, kao i kroz projekte , kao što je npr. energetska efikasnost”, zaključuje Durković Perović.

Izvor: Gradski portal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.