Od 2007. godine Crna Gora dobila 1,2 milijarde eura grantova EU

Od 2007. godine Crna Gora dobila 1,2 milijarde eura grantova EU

Dok premijer Milojko Spajić tvrdi da Crna Gora nije dobijala grantove iz EU decenijama, iz Delegacije Evropske unije (EU) su saopštili da je od 2007. godine EU Crnoj Gori obezbijedila direktna bespovratna sredstva od oko 1,2 milijarde eura. Iz Delegacije EU ističu da je, osim toga, Crna Gora iskoristila i širok spektar regionalnih programa za Zapadni Balkan.

Poslanici DPS-a Mihailo Anđušić i Aleksandar Bogdanović naglašavaju da takvim izjavama premijer pokazuje neznanje ili želi da manipuliše, te ukazuju na činjenicu da je u proteklom periodu Crna Gora primila značajna bespovratna sredstva od EU. I bivša ministarka evropskih integracija Gordana Đurović, takođe, ističe da je Crna Gora prethodnih godina dobila značajna bespovratna sredstva od EU.

” EU je najveći donator u Crnoj Gori, i vrijednost bespovratnih sredstava prelazi u pojedinim godinama jedan odsto BDP-a. EU i njene EU27 su, inače, najveći davalac razvojne pomoći svijeta, gdje učestvuju sa više do 50 odsto”, kazala je Đurović Pobjedi.

Maniplulacije

Poslanik DPS Mihailo Anđušić ističe da je riječ o manipulacijama Spajića.

” O kakvoj manipulaciji je riječ najbolje govori činjenica da je u periodu od 2007. do 2020. godine Crna Gora dobila 700 miliona eura grantova od strane EU. Nego, što drugo očekivati od premijera manipulatora koji je za godinu i po zadužio Crnu Goru milijardu i 700 miliona i koji u 15 minuta saopštava dijametralno suprotne iznose zaduženja. Spirala laži, populizma i obmana koja se polako urušava kao kula od karata”, kazao je Anđušić.

Govoreći u brojkama, Anđušić za Pobjedu precizira da je Evropska unija u periodu od 2007. do 2013. godine Crnoj Gori dodijelila 235 miliona eura bespovratne finansijske podrške.

” Od 2007 do 2020. godine je uspješno planirano i programirano svih 279,1 milion eura, koje je Evropska unija Crnoj Gori dodijelila kroz nacionalne programe finansijske perspektive IPA 2014-2020. Posebno je važna podrška koju je EU dodjeljivala u kontekstu dosadašnje agende povezivanja, koja je prerasla u novi ekonomski i investicioni plan EU. Ovu podršku Crna Gora dobijala je kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir (WBIF), instrument koji će i dalje biti primarni način finansiranja pripreme i izvođenja investicionih projekata”, kazao je Anđušić, dodajući da je do 2020. godine posredstvom ovog instrumenta odobreno ukupno 219 miliona eura (od kojih je 42 otkazano krajem 2020), gotovo 54 miliona eura izdvojeno je za pripremu projekata, a 165 miliona eura za radove i nabavke za infrastrukturne projekte.

” Kancelarija za evropske integracije koordinirala je i sprovodila programe evropske teritorijalne saradnje. Do 2020. godine je u okviru ovih programa ugovoreno 179 projekata sa učešćem crnogorskih organizacija i institucija, 131 u okviru trilateralnih i transnacionalnih programa, vrijednosti oko 189 miliona eura, od čega za crnogorske partnere oko 35 miliona eura, i 48 u okviru bilateralnih programa, ukupne vrijednosti 18 miliona eura (i dodatnih 15 miliona iz IPA I) “,istakao je Anđušić.

Neupućenost

Generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović reagovao je, takođe, na premijerovu izjavu, ističući da ona očito svjedoči o tome u kojoj je mjeri neupućen u oblast o kojoj po svaku cijenu želi da govori.

” Ipak, čudi da makar neko oko njega nije provjerio lako dostupne podatke – počev od onog od gotovo milijardu eura koje je Crna Gora povukla iz evropskih fondova kroz instrument IPA. Ako u njegovom kabinetu nema baš nikoga ko je upućen, onda čudi kako makar iz ministarstva nadležnog za evropske integracije ne znaju da je samo kroz program IPA I Crna Gora za projekte dobila bespovratna sredstva od gotovo 240 miliona, a kroz IPA II više od 279 miliona”, kazao je Bogdanović.

Ovome, ističe on, treba dodati i činjenicu da je kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir Crna Gora dosad imala koristi od 59 grantova u iznosu od 341,3 miliona eura tehničke pomoći i kofinansiranja investicija.

“Da ne govorimo o drugim projektima prekogranične i transnacionalne podrške koje smo, takođe, u kontinuitetu koristili kroz partnerske projekte. Iako Spajić želi predstaviti projekte za koje su odobrena sredstva kao neko dostignuće ove vlade – u pitanju je posao koji su počele i završavale one prethodne”, kazao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, uostalom, bespovratna sredstva u periodu od 2007. do 2020. ne samo da je povlačila država, već gotovo nema opštine koja to nije uradila i bila sposobna da se prijavi sa dobrim projektima.

” Pa, upravo dok sam bio gradonačelnik Cetinja, dobijali smo niz grantova, među kojima i jedan od skoro pet miliona za rješavanje gradske infrastrukture. I konačno, kad ga već interesuju sredstva od evropskih fondova, Spajiću bi možda bolje bilo da se pobrine da njihova koalicija u Podgorici ne opstruira više onaj ključni projekat, za koji je grant davno obezbijeđen, a to je gradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Jer, kako su krenuli sa ,,evropskom“ politikom i oni i njihovi partneri, sve su veće šanse da to propadne”, zaključio je Bogdanović.

Bivši ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović je ranije kazao da je Crna Gora od EU dobila 360 miliona ,,za džabe”, od čega je 112 miliona bespovratno za prugu. Đurović je kazao da mu nije jasna potreba Spajića da iznosi stvari koje nijesu tačne. -Grant za željeznicu je bio odobren za vrijeme 43. vlade Dritana Abazovića, rekao je Đurović uz dijeljenje fotografije naslova gdje je ministar u 43. vladi Ervin Ibrahimović saopštio da je Crnoj Gori odobren grant od 112 miliona za željeznicu.

LP: Od ,,prije mene ništa” obično bude ,,poslije mene potop“

Crna Gora ne može u EU siromašna, ali isto tako ne može ni sa vladom koja otvoreno govori neistine o notornim činjenicama i vodi politiku na temelju manipulacija i spinova. Izjava premijera Milojka Spajića da Crna Gora ,,decenijama nije dobijala nikakve grantove EU“, zastrašujuća je jer prvi čovjek Vlade očigledno uopšte ne zna što se dešavalo i što se dešava u zemlji koju vodi. Od ponašanja ,,država to sam ja“ i ,,prije mene ništa“ obično se brzo dođe do onoga ,,poslije mene potop“ – saopšteno je iz Liberalne partije.

” Istine radi, EU je za samo posljednjih deset godina uložila u Crnu Goru preko pola milijarde eura, pa se EU nameće kao najveći investitor u Crnu Goru, pa čudi kako je to promaklo premijeru Spajiću i njegovim finansijskim magovima”, poručili su iz LP.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.