Zastavice EU u Sarajevu uoči briselskog sastanka o otvaranju pregovora sa BiH

Zastavice EU u Sarajevu uoči briselskog sastanka o otvaranju pregovora sa BiH

U centru Sarajeva postavljene su zastavice Evropske unije uoči sastanka 21. i 22. marta u Briselu na kojem će se raspravljati o donošenju konačne odluke za otvaranje pristupnih pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Evropska komisija je formalno preporučila otvaranje pristupnih pregovora na sjednici 12. marta, uz ocjenu da je Bosna i Hercegovina napravila impresivne korake naprijed.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je prethodno ocijenila da je Bosna i Hercegovina učinila više napretka od kada je dobila status kandidata nego za više od jedne decenije.

Bosna i Hercegovina zvanično je kandidat za članstvo od 2022. godine. Mišljenje Evropske komisije (Avis) dobila je u maju 2019. i u njemu je definisano 14 prioriteta podijeljenih u četiri područja: demokratija i funkcioniranje institucija, vladavina prava, osnovna prava i reforma javne uprave. Ova polja BiH treba ispuniti kako bi počela pregovore o punopravnom članstvu.

Šefovi država i vlada EU donose odluku otvaranju pristupnih pregovora, a ona mora biti jednoglasna.

Izvor:Slobodno Sarajevo

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.