EU će uvesti carine na uvoz ruskog i bjeloruskog žita

EU će uvesti carine na uvoz ruskog i bjeloruskog žita

Evropska unija(EU) priprema se uvesti carine na uvoz žitarica iz Rusije i Bjelorusije kako bi umirila poljoprivrednike i neke zemlje članice, izvijestio je u utorak Financial Times, pozivajući se na izvore upoznate s tim planom.

Očekuje se da će Evropska komisija u narednim danima uvesti carinu od 95 eura po toni na žitarice iz Rusije i Bjelorusije, navodi Financial Times, dodajući da će carine od 50 posto, takođe, biti uvedene na sjemenke uljarica i proizvode od njih.

Takva se odluka očekuje dok poljoprivrednici širom EU pozivaju na izmjene ograničenja koja su im postavljena u skladu sa Zelenim planom za rješavanje klimatskih promjena te na ponovno uvođenje carina uvozu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine koje su ukinute nakon ruske invazije 2022. godine.

Kao i veći dio Evrope, Poljska je, takođe bila zahvaćena protestima posljednjih sedmica.

Nakon razgovora s poljskim premijerom Donaldom Tuskom prošle sedmice, organizacije poljskih poljoprivrednika najavile su 20. marta dalje proteste protiv poljoprivredne politike EU i uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Poljoprivrednici žele spriječiti da jeftinije ukrajinsko žito dođe na poljsko tržište.

Sa Zelenim planom, EU cilja na klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Strategija uključuje mjere u različitim područjima poput energije, saobraćaja, industrije i poljoprivrede. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.