Konkurs za direktora policije ostao u najavi

Konkurs za direktora policije ostao u najavi

Redakciji "Dana" iz tog resora juče, oko 15 časova, nezvanično je potvrđeno da do kraja radnog vremena konkurs nije raspisan, a u prilog tome ide i činjenica da takvog oglasa nema na sajtu Uprave za kadrove.

Ministar Šaranović je minulog četrtka najavio da će u ponedjeljak vjerovatno raspisati konkurs za prvog čovjeka policije, budući da je ogorčen odlukom Vlade da za vršioca dužnosti imenuje Aleksandra Radovića.
Zvaničnu potvrdu i eventualno obrazloženje zašto konkurs nije raspisan juče nijesmo dobili iz MUP- a, a ni ministar Šaranović nije odgovorio na to pitanje. Radović je za v.d. direktora policije izabran 13. marta na sjednici koja je počela dan ranije. Sukob Demokrata i PES-a oko izbora čelnika policije počeo je ranije, a kulminirao je na sjednici Vlade na kojoj je imenovan Radović.
Osim njega, kandidati za tu poziciju bili su i Lazar Šćepanović, Milutin Vasiljević, Zoran Braunović, Miloš Peković, Petar Šestović i Milentije Doderović. Shodno odredbama Zakona o unutrašnjim poslovima, Vlada bira v.d. direktora policije na predlog ministra. Iako su i PES i Demokrate tvrdili da ne žele da politizuju ovaj izbor, te da nepristrasnost, rezultati rada i profesionalnost treba da presude pri imenovanju prvog čovjeka policije, kompromis nijesu mogli naći ni tokom višečasovne sjednice. Tvrdeći da ima najbolje rezultate rada i da je prošao na poligrafskom testiranju, Šaranović je predložio da Šćepanović bude imenovan za v.d. direktora UP.
Međutim, za Pokret Evropa sad taj predlog je bio neprihvatljiv. Vlada je odbila Šaranovićev predlog, a premijer Milojko Spajić mu je tražio da predloži novog kandidata. Šaranović je odbio da to učini. Ni premijer nije odustao od svoje namjere, pa je tako napravljen presedan. Iako nijednim zakonskim aktom ta mogućnost nije predviđena, Vlada je usvojila zaključak kojim je premijer predložio Radovića za kandidata, što su članovi Vlade podržali. Ovo je učinjeno budući da zakon nije predvidio šta se dešava ukoliko Vlada odbije predlog ministra.

Šaranović je nakon sjednice Vlade najavio da će MUP pred Upravnim sudom pokrenuti spor zbog imenovanja Radovića, a pravnici su nakon toga kazali da on za to nema zakonsku mogućnost. Gostujući u emisiji "Načisto" na TV Vijesti, Šaranović je kazao da neće podnijeti ostavku i da će u što kraćem roku raspisati konkurs za direktora policije. Takođe, rekao je i da, ako se uzme u obzir imenovanja na funkcije, Radović nije bio samo Veljovićev čovjek, već i čovjek Mila Đukanovića i Duška Markovića.

– Imali smo kriterijume – radnu biografiju, znamo šta je neko radio i kakvi su mu rezultati, kakav je utisak ostavio tokom razgovora, imamo rezultat poligrafskog testiranja, a imamo i saznanja koja su označena stepenom tajnosti ili operativna...To što sam predložio najboljeg to je bila moja dužnost, ali to ne znači da su ostali loši – objasnio je Šaranović.

On je kazao da Radović u takvoj konkurenciji nije zavrijedio njegovo povjerenje da bude najbolji kandidat.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.