Dukaj-Guerini: U aprilu biće otvoren Regionalni centar za sajber bezbjednost
DUKAJ I GUERINI/ - FOTO: MJU

Dukaj-Guerini: U aprilu biće otvoren Regionalni centar za sajber bezbjednost

Iz Ministarstva javne uprave (MJU) je saopšteno da je, tokom sastanka Dukaja sa francuskim ministrom transformacije i javnih službi Stanislasom Guerinijem, dogovoreno potpisivanje Pisma namjere o saradnji.

Taj dokument će, kako se navodi, biti potpisan prilikom posjete predstavnika Francuske Crnoj Gori, koja je planirana za kraj aprila.

Iz MJU su kazali da će tada formalno biti otvoren i Regionalni Centar za sajber bezbjednost (WBC3) koji je inicijativa Francuske, Slovenije i Crne Gore.

- Dukaj i Guerini dogovorili su saradnju u oblasti reforme javne uprave i digitalne transformacije, kroz programe u oblasti vještačke inteligencije, obuke kadrova, posebno u dijelu jačanja svijesti visoko rukovodnog kadra i službenika o značaju digitalizacije i sajber bezbjednosti - kaže se u saopštenju.

Navodi se da su se Dukaj i Guerini saglasili da su aktivnosti francuskog ministarstva u okviru reformske politike javnog djelovanja i transformacije države dobar primjer.

- U cilju osnaživanja administrativnih kapaciteta, digitalizacije procesa rada, veće transparentnosti i otvorenosti ka građanima i građankama za moderniju i efikasniju javnu upravu Crne Gore - dodaje se u saopštenju.

Guerini je kazao da je Crna Gora napravila napredak u reformi javne uprave i ukazao na strateška i zakonska rješenja koja su usvojena, ili su u fazi izrade, a u cilju usaglašavanja s pravnom tekovinom Evropske unije (EU).

- Crna Gora može da računa na francusku podršku u ekspertizi i zajedničkom učešću u projektima od značaja za rad javne uprave, obuka crnogorske administracije, digitalne transformacije i sajber bezbjednosti - istakao je Guerini.

On je, kako se navodi, kazao da cijeni korake koje Crna Gora preduzima u reformi javne uprave i modernizaciji javnih usluga.

Guerini je istakao punu podršku crnogorskim naporima na evropskom putu.

Dukaj je kazao da je vizija Strategije reforme javne uprave od 2022. do 2026. godine profesionalna javna uprava, koja kvalitetno pruža usluge krajnjim korisnicima i ima adekvatne kapacitete za pristupanje EU.

Kako je naveo, činjenica da je Evropska komisija u svom izvještaju pozdravila usvajanje novog strateškog dokumenta i ohrabrila Crnu Goru da nastavi na putu reforme javne uprave, izuzetno je podsticajna.

Dukaj je naglasio da se proces reforme javne uprave i njene digitalizacije mora voditi paralelno sa procesom sajber bezbjednosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.