Eskobar bez komentara na pitanje  o padu podrške NATO i američkom ćutanju na Vučićevo destabilizovanje susjeda.Ipak, saglasan da je maligni ruski uticaj prisutan u državi
AntenaM

Eskobar bez komentara na pitanje o padu podrške NATO i američkom ćutanju na Vučićevo destabilizovanje susjeda.Ipak, saglasan da je maligni ruski uticaj prisutan u državi

S obzirom na to da je broj građana koji žele da Crna Gora izađe iz NATO saveza porastao 12%, zanimalo nas je kakvo mišljenje o ovom trendu ima zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar. Eskobar bez komentara na pitanje Antene M o padu podrške NATO i američkom ćutanju na Vučićevo destabilizovanje susjeda.Ipak, saglasan da je maligni ruski uticaj prisutan u državi

Na konferenciji za medije nakon sastanka Eskobara sa premijerom Milojkom Spajićem, novinarka Antene M postavila je sljedeće pitanje: 

Nakon podatka da je broj građana koji žele da Crna Gora izađe iz NATO porastao 12%, hoćete li konačno preispitati apsurdnu politiku koju vodite u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu, politiku koja uzima zdravo za gotovo zaklinjanje u evropske integracije, a ne zanima je klerikalizacija i poguban proruski uticaj koji nesmetano šire Vučićevi pioni u našoj državi? I, s tim u vezi, da li je biznis Trampovog zeta Kušnera u Beogradu i Albaniji, uz podršku Vašeg kompromitovanog kolege Grenela, cijena višegodišnjeg tolerisanja brutalnog miješanja režima u Beogradu u unutrašnje stvari susjeda. Prije svega Crne Gore.

Voljela bih da i gospodin Spajić odgovori barem na prvi dio pitanja, uz molbu da me ne podsjećate na podatke o 3/4 podrške EU, jer svako ozbiljan zna da je to odnos građana CG prema evropskom novcu a ne prema zapadnim vrijednostima.

Eskobar je u odgovoru na naše pitanje najprije naglasio da se svaka zemlja koja se pridružila EU, prvo priključila NATO-u. 

"To nije imperativ, ali svakako jeste prednost, jer svaka zemlja koja se prvo priključila NATO, pa onda Evropskoj uniji, prosperitetnija je i demokratskija", odgovorio je Eskobar izbjegavajući da komentariše zabrinjavajuće podatke novog izvještaja NATO-a za 2023.

Eskobar je izbjegao odgovor na dio pitanja o američkoj politici popuštanja Vučiću, ćutanja Vašingtona na miješanje Beograda u unutrašnje stvari susjeda i širenje ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu.

Na dio pitanja o Trampovom zetu Kušneru i njegovim investicijama u Srbiji i Albaniji, Eskobar nije želio da odgovori, kazavši da se u ulaganja privatnika neće miješati.

Ipak, jasno je ukazao da je u Crnoj Gori itekako prisutan uticaj Rusije, koji je zabrinjavajući i protiv kojeg se u izazovnim vremenima treba boriti. 

Na odgovore Eskobara, nadovezao se premijer Milojko Spajić koji tvrdi da je odgovor Vlade na sva trenutna dešavanja isključivo članstvo Crne Gore u EU i ništa drugo. 

Govoreći o brojkama novog izvještaja NATO, Spajić kaže:

"To su brojke koje se odnose na 2023. Vlada kojom rukovodim nije mogla da ima uticaja na taj podatak i to su stvari iz prošlosti. Nije se dovoljno radilo ni na NATO članstvu, ni na EU integracijama, ali sam uvjeren da će našim djelovanjem ova Vlada uticati da podrška NATO članstvu bude sve veća, a ponavljam, jedini put Crne Gore je put u EU i tačka."

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.