Makron: Ne treba se plašiti Rusije, to je srednja sila, ekonomski slabija od Francuske

Makron: Ne treba se plašiti Rusije, to je srednja sila, ekonomski slabija od Francuske

Rusija je srednja sila s nuklearnim oružem, ali njezin BDP manji je od BDP-a Evropljana, tvrdi Makron

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) ponovio je kako će Ukrajini u nekom trenutku možda zatrebati zapadnjačke kopnene operacije.

- Ja to ne želim i neću pokrenuti takvu inicijativu, ali možda će u nekom trenutku biti potrebne operacije na terenu, kakve god da bile, kako bi se suprotstavilo ruskim snagama. Snaga Francuske je u tome da mi to možemo - rekao je Makron.

Sastanak u Berlinu

On se dan ranije sastao u Berlinu s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz) i premijerom Poljske Donaldom Taskom (Tusk).

Makronove opetovane izjave da ne želi isključiti slanje kopnenih snaga u Ukrajinu izazvale su zabrinutost kod francuskih saveznika, u prvom redu Njemačke, i gotovo jednoglasno protivljenje francuske opozicije.

On je za Le Parisien istakao kako ne postoji neslaganje s Berlinom u vezi s tim.

Strateške razlike

- Strateške razlike ne postoje. Između kancelara i mene nikada nije bilo nesporazuma. Imamo jako bliska stajališta u pogledu ciljeva i situacije. Razlikuje se način na koji ih izražavamo.

Njemačka ima stratešku kulturu velikog opreza, ne-intervencije, i drži se podalje od nuklearnog oružja. To je model koji se jako razlikuje od modela Francuske, koja ima nuklearno oružje i koja je sačuvala i ojačala profesionalnu vojsku - poručio je Makron.

Najavio je i da će u narednim sedmicama otići u posjetu Kijevu.

- Njemačka troši više od Francuske, ima više budetskog prostora, to je prilika. A Francuska, pak, može učiniti stvari koje Njemačka ne može. 

Ne treba se dati zastrašiti, nismo suočeni s velikom silom. Rusija je srednja sila s nuklearnim oružem, ali njezin BDP manji je od BDP-a Evropljana, manji od njemačkog, od francuskog - poručio je Makron.

Izvor:Avaz

Komentari

Komentara: (1)

Misell

18. 03. 2024 - 21:16

Ovom cifutu se svakog dana po nekoliko puta OPETUJE zelja za pljackom po svijetu a posebno hronicna navika pljackanja Afrike. Radili su to vekovima i sad se nasao neki "goljo" Putin da ih sprecava u tome. Ma videce on svoga Boga, samo da ako ga bude hteo nazvati.
Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.