Bugari se danas oprostili od patrijarha Neofita
(Foto: Beta/Valentina Petrova)

Bugari se danas oprostili od patrijarha Neofita

Bugari su danas izašli na ulice Sofije kako bi se oprostili od poglavara Bugarske pravoslavne crkve, patrijarha Neofita, koji je preminuo u srijedu u 78. godini, posle duge bolesti.

Neofit, koji je postao patrijarh 2013. godine, bio je prvi izabran za poglavara bugarske crkve posle pada komunizma 1989. Njegova harizma kao skromnog i raspoloženog vođe donijela mu je poštovanje među vjernicima.

Neofitova sahrana privukla je vjerske i političke vođe, kao i obične građane.

Patrijarhovo tijelo, prekriveno zlatom izvezenim platnom, bilo je u centru glavne sofijske Saborne crkve Aleksandra Nevskog, dok su starešine crkve u bijelim odorama, uz zvuke zvona, predvodili opelo.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej Prvi iz Istanbula, duhovni vođa svjetskih pravoslavnih hrišćana, predvodio je tu vjersku službu.

Neofit će ostati upamćen kao besprekoran duhovnik, predstavnik pravoslavlja i Bugarske pravoslavne crkve, ali i kao čovjek koji je pozivao na jedinstvo i ujedinjenje, rekao je predsjednik bugarskog parlamenta Rozen Željaskov.

Posle opela, pogrebna povorka je odnijela Neofitov kovčeg u katedralu Svete Nedelje.

Izvor RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.