Petrošenko izašla iz Tatiusa, Ljiljanić nastavio „posao vijeka“ sa RUP-om

Isplivali novi detalji o aferi prodaje uglja, ukrajinski bračni par, nakon propasti dva sumnjiva posla sa Milanom Lekićem, napustio Pljevlja i Crnu Goru

Petrošenko izašla iz Tatiusa, Ljiljanić nastavio „posao vijeka“ sa RUP-om

Ukrajinska državljanka Tatjana Petrošenko izašla je iz kompanije Tatius Balkan u martu 2023. godine, pola godine nakon što je sa Rudnikom uglja Pljevlja potpisan rekordan ugovor o prodaji uglja, vrijedan 62 miliona eura.

To se može vidjeti na osnovu uvida u Centralni registar privrednih subjekata u Crnoj Gori. Po CRPS-u, nakon marta 2023. stoprocentni vlasnik Tatius Balkana je Nikola Ljiljanić, rođak i komšija bivšeg izvršnog direktora RUP-a Milana Lekića, koji, prema tim podacima, posjeduje i državljanstvo Srbije.

Pobjeda je u dva istraživačka teksta objavila da je Petrošenko u oktobru 2022. godine osnovala u Beogradu firmu DOO Tatius Balkan sa Ljiljanićem. I to samo dan prije potpisivanja ugovora o rekordnoj prodaji uglja.

REGISTAR
Uvidom u Registar privrednih subjekata, koji vodi Agencija za privredne registre Srbije, ta kompanija je osnovana 20. oktobra 2022. godine, a kao djelatnost je istaknuta nespecijalizovana trgovina na veliko. Osnivači kompanije su bili Ljiljanić i Petrošenko, koji su vlasnici po 50 odsto kompanije.

Samo dan kasnije, Lekić je sklopio ugovor, koji je Pobjeda objavila, o prodaji čak 1.200.000 tona uglja, vrijedan 62 miliona eura, sa Nikolom Ljiljanićem i Tatjanom Petrošenko.

Izlazak Petrošenko iz posla sa ugljem poklapa se sa propasti posla njenog supruga Oleksandra Petrušenka sa fabrikom briketa i peleta koji je potpisan takođe sa Lekićem. Ukrajinski državljani koji su, prema saznanjima Pobjede, u kešu plaćali sve usluge u Pljevljima, su nakon marta 2023. nestali iz Crne Gore.

Lekić i rukovodstvo RUP-a su Oleksandera Petrošenka, prilikom potpisivanja ugovora 2021. godine, predstavili kao „najboljeg investitora u zadnjih deset godina koji se pojavio u Pljevljima“.

MUJOVIĆEVA ,,MISIJA“
Bračni par je u martu 2023. godine naprasno nestao i više se nije pojavljivao u opštini Pljevlja, iako je uložio značajna sredstva u fabriku za briketiranje ugljene prašine. Petrušenkovoj kompaniji „Enerdži holding“ već duže vrijeme je blokiran račun za iznos od 35.000 eura. Petrušenko je ostao dužan svim dobavljačima, naročito RUP-u, i „Kastelo Montenegru“ kao dvijema državnim kompanijama koje su ušle u poslovne odnose sa njim.

Upravo je posao sa Tatius Balkanom, iako se to javno ne priznaje, bio jedan od razloga što je ministar rudarstva i energetike Saša Mujović prošlog vikenda hitno otputovao u Beograd i dogovorio sa izvršnim direktorom Elektroprivrede Srbije Dušanom Živkovićem direktnu saradnju EPS-a i Rudnika uglja Pljevlja.

Tako će, ubuduće, sva nabavka uglja EPS-a od RUP-a ići na osnovu bilateralne saradnje dvije kompanije, čime će se izbjegnuti nepotrebni troškovi trećih lica, posrednika u trgovini, smanjiti mogućnost manipulacija i postići maksimalni benefiti za kompanije. Ali, postoji ,,kvaka“: bilateralna saradnja počeće da se primjenjuje – tek nakon što EPS-u isteknu aktuelni ugovori o nabavci uglja uključujući i onaj sa Tatiusom.

Novi menadžment Rudnika uglja Pljevlja, predvođen Mihailom Potparom iz Demokratske Crne Gore, nastavio je posao prodaje uglja sa kompanijom Tatius Balkan i nakon smjene bivšeg izvršnog direktora Rudnika uglja Milana Lekića, koji je potpisao taj sporni ugovor.

Pobjeda je objavila posjed dopisa kompanije Tatius Balkan, u vlasništvu ukrajinske državljanke Tatjane Petrošenko i Nikole Ljiljanića, u kome se od menadžmenata RUP-a traži da se nastavi isporuka uglja shodno potpisanom ugovoru iz oktobra 2022. Dopis je poslat u oktobru 2023. godine.

Čudno. Baš u to vrijeme EPS je jednostrano raskinula ugovor sa RUP-om, pa je očigledno bio plan da se zaobilaznim putem preprodaje ugalj državnoj elektroenergetskoj kompaniji Srbije preko lica povezanih sa bivšim direktorom. Izvršni direktor RUP-a Mihajlo Potpara danima nije odgovarao na telefonske pozive Pobjede da saopšti trenutni status ugovora sa kompanijom iz Beograda iza koje, kako se sumnja, stoji Lekić – preko svog komšije i rođaka, kao i ukrajinske državljanke.

PRIJAVA
Demokratska partija socijalista je, zbog posla sa Tatius Balkanom, najavila krivičnu prijavu protiv Lekića.

Ovaj očigledan primjer korupcije, nepotizma, protivpravnog sticanja materijalne koristi biće primjer nove krivične prijave protiv Lekića, mada iznesene činjenice zaslužuju hitnu reakciju tužilaštva po službenoj dužnosti. Postavlja se pitanje – da li Lekića neko politički štiti, pa i pored svih prijava i očiglednog nelegalnog poslovanja, SDT ne reaguje. Podsjećamo da je naša partija protiv Lekića već podnosila krivičnu prijavu, i to zbog ugovora RUP sa Elektroprivredom Srbije, naveo je DPS.

Ta partija je procijenila da je Lekić poslom sa sumnjivim kompanijama napravio višemilionsku štetu. Lekić je ranije u izjavi za Pobjedu saopštio da je posao sa ukrajinskim državljanima izgledao kao dobar, ali da su poslije nastupile ,,drugačije okolnosti“. SDT već danima ne saopštava da li će i kada otvoriti predmet u slučaju afere prodaje uglja.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.