Zenović: Sa rekonstrukcijom Vlade sačekati do kraja juna
Predrag Zenović

Zenović: Sa rekonstrukcijom Vlade sačekati do kraja juna

Crna Gora do dobijanja Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila, što je predviđeno za kraj juna, treba da zadrži aktuelni politički okvir, poručio je glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović. Predsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Vladimir Bilčik kaže da zemlja u ovom trenutku treba da bude izuzetno posvećena evropskom putu, te da bi sve što odvlači fokus s toga cilja moglo biti problem. Iz Evrope sad takođe naglašavaju da bi svaki nepromišljeni potez mogao ugroziti evropske ambicije Crne Gore.

Utemeljena, jasna i zaokružena politička volja za napretkom u pregovaračkom procesu osnovni je preduslov za iskorak u EU integracijama, poručuje glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović. Stoga ističe da bi eventualna rekonstrukcija vlade trebalo da sačeka kraj juna i izvještaj o privremenim mjerilma.

"Mislim da je, do juna kada dobijamo Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila, važno da se zadrži koliko je moguče politički okvir koji postoji, a sva druga pitanja pripadaju onome što je demokratski život jedne političke zajednice i koje će svoje odgovore naći u Skupštini Crne Gore", naglasio je Zenović.  

Predsjedavajući POSP-a Vladimir Bilčik pak ne licitira sa datumima. Ističe da će mjerila biti ispunjena kada svi budu spremni.

"Znam da postoje očekivanja i da je sve realno u narednim nedjeljama i mjesecima, ali to podrazumijeva da ključne odluke i promjene moraju da se dogode u Crnoj Gori i sve što odvlači pažnju onih koji rade na tome i usporava proces bi moglo biti problem", kazao je Bilčik.

Bilčikov crnogorski kolega Boris Pejović komentarišući preuranjenu rekonstrukciju se poziva na koalicioni sporazum.

"Koalicioni sporazum jasno definiše da je rekonstrukcija moguća do godine dana. Čuli smo poruke i u Deklaraciji koja je usvojena. Crna Gora je napravila jako važne korake ka Evropskoj uniji tako da smatram  da je ta opcija otvorena i da o tome treba razgovarati", kazao je Pejović. 

Zato, kako zaključuju evropski zvaničnici, treba posmatrati širu sliku i ne dozvoliti da partijski problemi nadvladaju najvažniji politički prioritet Crne Gore - članstvo u EU.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.