Nekada najljepša zgrada u Bijelom Polju, sada kuća strave

Nekada najljepša zgrada u Bijelom Polju, sada kuća strave

Katastrofalno stanje zdanja starog više od sto godina u Bijelom Polju, stanari najavili protest

Stanari zgrade nekadašnjeg sreskog načelstva, preko puta MUP-a u Bijelom Polju, ogorčeni su zbog katastrofalnog stanja zdanja starog više od sto godina, zbog čega su najavili proteste.

Iz Opštine je “Vijestima” saopšteno da su više puta pomagali stanarima, da je prije desetak godina urađena fasada, ali da su im ruke vezane jer je, shodno Zakonu o etažnoj svojini, u pitanju privatna zgrada, i da taj problem treba da rješava skupština stanara, jer se radi o privatnoj svojini.

Krov koji prokišnjava kroz zidove od čatme, najloni rastrti na sve strane, dio stanova bez kupatila... samo su neki od problema stanara vremešne zgrade, koja je nekada, smještena kod kružnog toga preko puta Odjeljenja bezbjednosti, krasila Bijelo Polje.

Više decenija zgrada je prava ruina koja odavno prijeti da se uruši. U njoj danas živi 12 porodica.

porodicebp

Dio stanara nema ni kupatilo, a za kupanje koriste plastične banjice. Mnogi od stanara, čije su muke godinama iznosili u medije, u međuvremenu su pomrli, ne dočekavši bolje stanje. Mnogi od njih su preživjeli urušavanje zidova u više stanova.

Zgrada je prema podacima istoričara građena najvjerovatnije u periodu oko 1924, a završena do 1928. godine, po svim tadašnjim urbanističkim standardima, a u to vrijeme morala je da ima projekat, plan izgleda jer je postojala sekcija za upravu građevinarstva pri resornom ministarstvu tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

Zgrada sreskog načelstva se koristila u te svrhe sve do završetka Drugog svjetskog rata, odnosno najvjerovatnije je služila do izgradnje zgrade Opštine, nakon čega je pretvorena u stambeni objekat.

Silvana Radović Bojanović je kazala da je stanje u zgradi i dalje katastrofalno.

“Spolja je malo urađeno, postavljanjem fasade, ali unutrašnjost izgleda kao kuća strave i užasa. Voda propušta na sve strane, mi smo u dnevnoj sobi stavili regips, međutim sad je sve popustilo zbog krova koji prokišnjava i koji mora da se mijenja”, kazala je ona.

Stanari su ispričali da je vlasnik stana, koji se zapalio prošle godine, dobio 1000 eura pomoći od Opštine, a oni po 500 eura, što im nije bilo dovoljno ni vrata da promijene.

bjelopoljskakuca

Potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović je kazao da su svjesni problema u toj zgradi, ali da se radi o privatnoj zgradi.

“Po Zakonu o etažnim vlasnicima, odnosno po Zakonu o održavanju, vlasnici su dužni da se brinu o zajedničkim prostorijama i da izdvajaju novac. Skupština stanara može da nam se obrati, uvijek ćemo pomoći, kao što smo kada je bio požar prošle godine ili postavljanje fasade prije desetak godina ili nepogode, ali mi ne možemo svaku privatnu zgradu da pomažemo, jer nije naša nadležnost niti je u našem vlasništvu”, kazao je Bećirović.

Izvor:Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.