Neizvjesno da li će u petak biti nastavljeno suđenje Medenici i ostalima

Neizvjesno da li će u petak biti nastavljeno suđenje Medenici i ostalima

Potjernica za Bakočem, nestao bez traga

Nastavak suđenja bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, njenom sinu Milošu i ostalim navodnim pripadnicima kriminalne grupe optužene za više teških krivičnih djela zasad je neizvjestan, jer nikšićka policija, kako nezvanično saznajemo, više od mjesec nije uspjela da uđe u trag optuženom Luki Bakoču, koji je nedostupan i za njim je raspisana nacionalna potjernica, piše Dan.

Bakoč se nije pojavio na prošlom ročištu 31. januara u Višem sudu, nakon čega je postupajuća sudija Nada Rabrenović uvažila predlog tužioca Vukasa Radonjića i Bakoču odredila pritvor. Međutim, postupajući po nalogu suda, službenici policije u Nikšiću u više navrata nijesu pronašli Bakoča na datoj adresi.

“U fazi istrage Bakoču je određen pritvor po osnovu čl. 175 st. 1 tač 2 ZKP-a, odnosno zbog opasnosti od uticaja na svjedoke. Nakon podizanja optužnice, nije postojao više taj osnov, budući da je istraga završena i da su svjedoci saslušani, pa je rješenjem od 17.10.2022. godine Bakoču ukinut pritvor. Kako se nije odazivao na glavne pretrese, sud mu je dana 31.1.2024. godine odredio pritvor po osnovu čl. 175 st. 1 tač. 5, odnosno zato što uredno pozvani optuženi izbjegava da dođe na glavni pretres”, odgovorili su za “Dan” iz Višeg suda ne pominjući da je za Bakočem raspisana nacionalna potjernica.

Advokatica Dina Šabotić, koja brani Bakoča, ranije je uložila žalbu Apelacionom sudu na rješenje o određivanju pritvora.

“Bitno je ukazati da je u dosadašnjem toku postupka odložen glavni pretres čak više od 12 puta, a samo jednom zbog njegovog nedolaska. S obzirom na činjenicu da je pritvor najstroža mjera procesne prinude i da se ima primjenjivati samo u slučaju kad se ista svrha ne može ostvariti blažom mjerom, i posebno imajući u vidu druge mjere zakonom propisane koje se mogu izreći umjesto pritvora, predlažem da Apelacioni sud Crne Gore uvaži žalbu, ukine rješenje i mog branjenika pusti da se brani sa slobode”, navela je, između ostalog, Šabotić u žalbi.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i firme “Kopad kompani” za krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, šverc droge, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teške tjelesne povrede i sprečavanje dokazivanja.

IZVOR:Dan;Vijesti

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.