Centralna banka

Centralna banka

Jeftiniji krediti građanima od naredne sedmice

"Osim povoljnosti za građane, ponuđene kreditne linije sa nižim kamatnim stopama podstaći jačanje tržišne konkurencije, što će otvoriti prostor za dodatne korekcije cjenovne politike", kazala je guvernerka CBCG Irena Radović

Banke će tokom marta a neke već od sljedeće sedmice, ponuditi niže kamatne stope na kredite građanima, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Iz CBCG su kazali da su poslovne banke su podržale inicijativu te finansijske institucije za smanjenje kamatnih stopa. Sastanak sa predstavnicima banaka, održan je u prostorijama CBCG."Vjerujemo da će, osim povoljnosti za građane, ponuđene kreditne linije sa nižim kamatnim stopama podstaći jačanje tržišne konkurencije, što će otvoriti prostor za dodatne korekcije cjenovne politike banaka", istakla je guvernerka CBCG Irena Radović.

Predsjednik Udruženja banaka Crne Gore i predsjednik uprave Erste banke Aleksa Lukić pojasnio je da su sve banke podržale akciju te da žele da osnaže povjerenje klijenata i potvrde društvenu odgovornost.

Saopštio je da će ta banka imati novu ponudu po povoljnim kamatnim stopama, između ostalog i kredit za mlade bračne parove koji rješavaju svoje stambeno pitanje, za koji će kamata biti 3,99 odsto.

"Takođe ćemo obezbijediti atraktivnije kamatne stope za penzionere, za čak 1,5 odsto niže od postojećih, dok će svim građanima biti ponuđeni potrošački krediti obezbijeđeni hipotekom po kamatnoj stopi od 5,99 odsto u odnosu na trenutnih 6,79 odsto", kazao je on.

Predsjednik uprave Crnogorske komercijalne banke (CKB) Tamaš Kamaraši kazao je da će CKB partnerski podržati predloge koji mogu doprinijeti dobrobiti građana i zajednice. Dodao je da će ta banka već u martu, mladima do 30 godina ponuditi stambene kredite sa fiksnom kamatnom stopom i do 4,49 odsto, dok će za ostale klijente zadržati najdužu ročnost, najbolju fiksnu kamatnu stopu i uslove osiguranja.

"U dijelu gotovinskih kredita, CKB banka će kreirati posebnu ponudu za ročnosti do šest godina i uporedo pripremiti niz novih povoljnosti za penzionere", istakao je on.

Predsjednik uprave NLB banke Martin Leberle naveo je da će se rezultati ovog sastanka osjetiti od naredne sedmice, kada će NLB ponuditi niže kamatne stope na proizvode namjenjene građanima, uključujući stambene i gotovinske kredite.

Na sastanku je konstatovano da su banke najstabilniji i najuređeniji dio crnogorske privrede, i da njihovo poslovanje karakteriše dobra regulacija tržišta, visoka likvidnost i adekvatna kapitalizovanost.

Radović je istakla da CBCG uvodi redovne sastanke sa bankama, što će kako je navela, predstavljati platformu za otvorenu diskusiju o svim izazovima sa kojima se bankarski sektor susreće.

"Na ovaj način dodatno ćemo unaprijediti naš odnos i postići zajedničke ciljeve - osiguranje dugoročne finansijske stabilnosti i stvaranje preduslova za dinamičniji ekonomski razvoj i unapređenje životnog standarda građana", istakla je Radović.

Izvor:Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.