Gorčević: Bićemo spremni za održavanje Međuvladine konferencije u junu i dobijanje IBAR-a

Gorčević: Bićemo spremni za održavanje Međuvladine konferencije u junu i dobijanje IBAR-a

Odlučni smo da isporučimo rezultate koje od nas očekujete jer je naš cilj jasan i nedvosmislen, da budemo spremni za narednu Međuvladinu konferenciju u junu i dobijemo Izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević otvarajući 13. sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost između Crne Gore i Evropske komisije.

Ministarka je kazala da su, s ciljem ispunjenja preostalih privremenih mjerila, formirane radne grupe i da se ulažu maksimalni napori, uz svakodnevne konsultacije s EK, kako bi se do kraja aprila od strane Vlade utvrdili sistemski zakoni u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Istakla je da se do kraja aprila očekuje i utvrđivanje medijskih zakona: Zakona o medijima, Zakona o javnom medijskom servisu RTCG i Zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama, koji su, kako je kazala, u završnoj fazi pripreme.
Ona je kazala da se usvajanje Strategije reforme pravosuđa očekuje tokom marta, da se intenzivno radi na pripremi Strategije digitalizacije pravosuđa 2024-2027, te da se u maju očekuje usvajanje Plana racionalizacije pravosudne mreže.

„Rezultati koje su Vlada i Skupština ostvarile u minulim mjesecima u oblasti vladavine prava, pokazali su da se svi izazovi mogu prevazići kada postoji snažna politička volja, odlučnost i iskrena saradnja usmjerena na ostvarenje nacionalnih strateških ciljeva. Pred sobom smo postavili veoma ambiciozne rokove čije ispunjenje je uslovljeno, u prvom redu, snažnom parlamentarnom većinom, ali i tijesnom saradnjom sve tri grane vlasti“, poručila je Gorčević.

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa naglasila je da se Crnoj Gori u ovom periodu pruža izvanredna prilika da odlučujuće ubrza svoj proces pristupanja EU. Ambasadorka je pozvala ključne institucije zadužene za oblast vladavine prava da ne štede napore i brzo ispune preostala privremena mjerila za poglavlja o vladavini prava.

„Vaš rad će takođe morati da dobije podršku političkih aktera. Evropska unija i građani Crne Gore očekuju od političkih aktera da se izdignu iznad partijskih interesa, i izgrade neophodan konsenzus za brzo usvajanje ključnih nedostajućih zakona i reformi iz evropske agende. Sada je vrijeme za akciju. Vaši građani i evropska budućnost vaše zemlje zahvaliće vam na tome,“ zaključila je ambasadorka Popa.

Imajući u vidu važnost tema koje obuhvata Pododbor za pravdu, slobodu i bezbjednost, a s ciljem razmatranja ispunjenosti preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, sastanku su prisustvovale starješine crnogorskih institucija u oblasti vladavine prava, uključujući v.d. predsjednice Vrhovnog suda, predsjednika Sudskog savjeta, vrhovnog državnog tužioca, glavnog specijalnog tužioca, ministra pravde, ministarku kulture i medija i direktoricu Agencije za sprječavanje korupcije.

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković je kazao da rezultati na polju borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca i ratnih zločina ali i međunarodne policijske saradnje sa EUROPOL-om i međunarodne pravosudne saradnje sa državama članicama EU i trećim državama kroz EUROJUST, ukazuju na kontinuirani napredak u radu državnotužilačke organizacije u navedenim oblastima.

„Sa druge strane, prepoznajem prostor za dalje napredovanje kako u pomenutim oblastima, tako i u ostalim oblastima u okviru poglavlja 23 i 24, a prije svega pravosudne reforme i uspostavljanja profesionalnog i samostalnog državnog tužilaštva. Kao preduslove za dalji napredak prepoznajem nužnost hitnih zakonodavih izmjena organizacionih zakona, krivično procesnog i krivično materijalnog zakona, kao i stvaranje prostornih, tehničkih uslova i obezbjeđivanje budžetskih sredstava za popunjavanje nedostajućih mjesta u državnom tužilaštvu“, poručio je Marković, prenosi Dan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.