Četiri astronauta se vratila na Zemlju nakon šest mjeseci u orbiti

Četiri astronauta se vratila na Zemlju nakon šest mjeseci u orbiti

Četiri astronauta iz četiri zemlje vratili su se na Zemlju nakon misije duže od šest mjeseci.

Njihova kapsula projurila je iznad Sjedinjenih Američkih Država pred svitanje i završila u Meksičkom zalivu u blizini Florida Panhendl.

Astronauti su stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) u avgustu prošle godine u NASA-inom modulu "Crew-7", koji je u svemir ponijela raketa privatne kompanije SpaceX.

Posadu su sačinjavali Džasmin Mogbeli iz NASA-e, Danac Andreas Mogensen, Satoši Furukava iz Japana i Konstantin Borisov iz Rusije.

Prije nego što je napustio svemirsku stanicu, Mogensen je putem mreže X rekao da je jedva čekao da čuje "ptice kako pjevaju na drveću" i da žudi za hrskavom hranom.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.