Obavještajna zajednica SAD: Dodik može izazvati sukobe u 2024. godini
Bijela kuća

"Povećan rizik međuetničkog nasilja na Zapadnom Balkanu"

Obavještajna zajednica SAD: Dodik može izazvati sukobe u 2024. godini

U godišnjoj procjeni Obavještajne zajednice SAD o prijetnjama u svijetu, koju je danas objavila Kancelarija direktora nacionalne obavještajne službe SAD (ODNI), piše da će se "Zapadni Balkan vjerovatno suočiti s povećanim rizikom lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom 2024. godine".

U tri kratka pasusa o Zapadnom Balkanu u dokumentu piše da će "nacionalistički lideri vjerovatno pogoršati napetost u svoju političku korist i spoljni akteri će ojačati i iskoristiti etničke razlike da povećaju ili zaštite svoj regionalni uticaj ili da osujete veću integraciju Balkana u EU ili euroatlantske institucije".

Podsjeća se da su "sukobi srpskih nacionalista i kosovskih vlasti 2023. godine doveli o smrti i povreda, uključujući povrijeđivanje mirovnih snaga NATO-a".

Odmah zatim se kaže da "lider bosanskih Srba Milorad Dodik preduzima provokativne korake da neutrališe međunarodni nadzor u Bosni (i Hercegovini) i da obezbijedi de fakto secesiju svoje Republike Srpske".

Na kraju odjeljka o Zapadnom Balkanu se kaže da bi "njegov postupak (Dodika) mogao podstaći vođe bošnjačkog (bosansko-muslimanskog) stanovništva da ojačaju sopstvene kapacitete da štite svoje interese i moguće da dovede do nasilnih sukoba koji bi mogli da nadvladaju snage za održavanje mira".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.