Huter poslanicima PES-a: Jesu li i Vama srpski heroji Mladić, Karadžić, Krajišnik?; Mandić: Takav sam kakav sam

Huter poslanicima PES-a: Jesu li i Vama srpski heroji Mladić, Karadžić, Krajišnik?; Mandić: Takav sam kakav sam

Počela je sjednica Skupštine, na čijem je dnevnom redu više predloga zakona, a poslanici bi trebalo da raspravljaju i o inicijativi za razrješenje predsjednika parlamenta Andrije Mandića.

Poslanik PES-a Vasilije Čarapić tražio je da se sa dnevnog reda skine tačka o smjeni Mandića.

"Svjesni smo toga da nema dovoljno glasova podrške za ovakvu inicijativu. Potrebno je sačuvati društvnu stabilnost, toga smo se nagledali na Cetinju u četvrtak. Nakon Cetinja smo se zapitali da li da dopustimo da se tenzije nastave. Iz tih razloga smo tražili povlačenje".

Mandić ističe da nema potrebe da bježi niti da se crveni.

"Što se mene tiče ja sam spreman za svaku raspravu, ali razumijem pravo najjačeg kluba u parlamentu".

Čarapić je zatim kazao da razumije Mandića, "jer ne želi da ispada da bježi od rasprave".

On je rekao da je spremen da povuče svoju inicijativu, ukoliko rasprava bude civilizovana. 

Čarapić je zatim povukao predlog da se ne raspravlja o smjeni Mandića.

"Kada sam vidio rekaciju i neizdrž da se raspravlja o inicijativi, ko sam ja da sprečavam diskusiju".

Poslanik SD-a Boris Mugoša obraćajući se Čarapiću kazao je da ne rješavaju njihove interne probleme preko njihovih leđa.

Andrija Nikolić iz DPS pozvao je Čarapića da pročita poslovnik, jer je, kako je rekao, "frapantno da šef najvećeg poslaničkog kluba ne zna procedure".

Čarapić je, odgovorio da kolegijum utvrđuje dnevni red, da nisu imali problem da smjena Mandića bude tačka dnevnog reda, ali su kako kaže, želejeli da spuste tenzije, dok ih drugi dižu.

Nikolić kaže da se nikad nije dogodilo da sjednica skupštine počne, a da se prethodno ne održi kolegijum.

"Nijesmo podijelili diskutante, niti se dogovorili o dnevnom redu. Predlažem da date pauzu i da se dogovorimo o rasporedu vremena po poslaničkim klubovima".

Mandić: Možda nakon glasanja ne bude više ovaj predsjednik Skupštine

Mandić je predložio da tačka o smjeni traje tri sata, a nakon ishoda glasanja, da se održi kolegijum o drugim tačkama.

On je, odgovarajući na kritiku Nikolića zbog neodržavanje kolegijuma, kazao da ne zna kako će se završiti glasanje i da možda na kraju neće biti ova predsjednik Skupštine.

"Ja sam vas pozivao na Cetinju da održimo kolegijum, vi nijeste željeli. Mi ne znamo kako će da se završi glasanje".

Mandić je zatim dao pauzu dok se održi kolegijum.

Nikolić: Mandić teg o vratu evropskoj Crnoj Gori

Nakon pauze Nikolić je obrazložio inicijativu da se Mandić razriješi sa funkcije predsjednika parlamenta.

Navodi da su Mandića okarakterisali kao teg o vratu evropskoj Crnoj Gori.

"Prlikom izbora predsjednika skupštine osnovni problem je činjenica da je Mandić u nelegalnom posjedu crnogorskog državljanstva. To je prvi razlog zbog kojeg on ne treba da bude predjsednik skupštine".

Nikolić pita zašto ne reaguje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nikolić dalje navodi da je Mandić u ime skupštine Crne Gore, otišao u Beograd da slavi rezultate izbora u Srbiji.

"Uvođenje zastave druge države u kabinet predsjednika je flagrantno kršenje ustava i zakona. On svjesno uvodi zastavu druge države provocirajući građansku Crnu Goru".

Nikolić je zatim podjsetio na čestitku Mandića neustavnog dana RS.

"Time se skupština CG svrstava na stranu onih koji žele da sruše BiH. Mandić je svoje pravo lice pokazao kada je ugostio Dodika. Stvari su jasne, šef nije Spajić već Mandić. Eho evropske priče će ići u prazan prostor. Mandić je vuk u jagnjećoj koži".

Vuković: Mandić otvoreni promoter velikosrpskog nacionalizma

Poslanik DPS-a Ivan Vuković izjavio je da je Mandić otvoreni promoter velikosrpskog nacionalizma.

"Danas se u parlamentu pokušavaju legitimisati nedemokratske prakse. Iz parlamenta se šalju poruke koje kvare odnos sa susjednim državama. Crna Gora ima istorijsku šansu da krene dalje. Sa Mandićem na mjestu predjsednika, mi tu šansu nećemo iskoristiti jer je on teg o vratu evropske Crne Gore".

Gutić: Ima Mandića iznad Mandića

Poslanik BS-a Damir Gutić kaže da ima Mandića iznad Mandića.

"Dobro je da se priča o inicijativi za smjenu Mandića. Zagonetno je šta je dovelo do toga da se parlamentarna većina premišlja oko inicijative za smejnu".

Gutić ponavlaj da će BS glasati za Mandićevu smjenu.

Mugoša: Ćutanje je odobravanje

Poslanik SD-a Boris Mugoša kaže da postoji 132 razloga da Mandić ne bude na čelu parlamenta. Dodaje da je gubljenje vremena pričati o Mandiću, već treba pričati o onima koji su ga izabrali.

"Ćutanje je odobravanje. Ne možete pobjeći od odgovornosti sutrašnjice, izbjegavajući je danas", kazao je Mugoša obraćajući se parlamentarnoj većini.

Adžić: Nemamo dilemu oko smjene Mandića

Poslnaik URE Filip Adžić kaže da nemaju dilemu za smjenu Mandića.

"Mandić forsira teme koje produbljuju podjele. Brine me ćutanje Mandića na zaduženje Crne Gore, u kojem ni danas ne znamo kolike su kamatne stope. Već tri mjeseca ne možemo izabrati direktora UP. Konačno je PES pokazao svoje pravo lice".

Eraković: Ogolićemo politiku koja vlada Crnom Gorom

Inicijativa o smjeni Mandića i te kako će imati uspjeh, jer ćemo ogoliti politiku koja vlada Crnom Gorom, poručio je Jevto Eraković iz DPS-a.

Kako je kazao, ogoliće "neprincipijelne saveze koji podržavaju politiku Andrije Mandića".

Prema riječima poslanika DPS-a Nikole Rakočevića, Mandić nikad nije trebalo da bude predsjednik parlamenta.

"Dodik je došao u Crnu Goru i sastao se samo dva dana sa Mandićem, nakon što se sreo sa Vladimirom Putinom. Ovo je prst u oko cijeloj Evropi. Prvi potez ka multietničkoj Crnoj Gori je smjena Mandića. Ko ne podrži ovu inicijativu, svrstava se u antievropske strukture. Vi želite da Crnu Goru skrenete sa evropskog puta", dodao je on.

Nezavisna poslanica Radinka Ćinćur saopštila je da neće glasati za smjenu Mandića. 

"Mandić je pokazao da ima sluha za naše zahtjeve. Vjerujemo da svojim radom Mandić neće ostavljati prostor za kritike. Dajemo mu šansu i nećemo glasati za njegovu smjenu", poručila je ona. 

Huter poslanicima PES-a: Jesu li i Vama srpski heroji Mladić, Karadžić, Krajišnik?

Poslanik DPS-a Oskar Huter poručio je da Crnoj Gori prijeti destabilizacija. 

"Kome smeta crnogorska zastava, ko zagovara srpski svet i zločine, ko to gasi Fakultet za crnogorski jezik? Jesu li srpski heroji Ratko Mladić i radovan Karadžić? Evropa takve ne prima", poručio je on. 

Prema njegovim riječima, Putinove i Vučićeve marionete u Crnoj Gori nastavljaju raditi ono za šta su unajmljeni.

"Da institucionalno se uništi Crna Gora kako bi se pokazali da ne može bi0ti funkcionalna država i da joj treba stariji brat iz Beograda koju kontroliše Moskva", naglasio je Huter.

Poslanik HGI Adrijan Vuksanović saopštio je da će glasati za smjenu Mandića.

Mandić: Takav sam kakav sam

Mandić kaže da je takav kakav je.

"Cetinje je većinski odlučilo da ne izlazi na protest. Najmanje ih je na protestu bilo sa Cetinja".

Na dnevnom redu će, osim predloga za razrješenje Mandića, biti i predlozi zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, o dopunama Zakona o biračkom spisku i o međunarodnoj razvojnoj saradnji i međunarodnoj humanitarnoj pomoći.

Poslanici će raspravljati i o Predlogu izmjena i dopuna Zakona o osiguranju, Predlogu zakona o upravljanju otpadom, a na dnevnom redu su i predlozi izmjena i dopuna zakona o industrijskim emisijama i o biocidnim proizvodima, kao i tačka izbori, imenovanja i razrješenja.

Izvor:Mportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.