Zatvorenik tvrdi da mu je komandir u spuškom zatvoru prijetio:

Zatvorenik tvrdi da mu je komandir u spuškom zatvoru prijetio: "Neće sunca gledati, zatrpaću ga dva metra ispod zemlje"

Zatvorenik Marko Mitrović tvrdi da je u više navrata bio ne meti komandira u spuškom zatvoru S.B., koji mu je, kako kaže, nedavno i prijetio preko drugog osuđenika.

Mitrović je te tvrdnje iznio u pismu koje je uputio redakciji "Dana", želeći da s problemima s kojima se suočava ovim putem upozna nadležne državne organe – policiju, tužilaštvo, Ministarstvo pravde i ombudsmana. Njih će, kako je najavio, posjetiti i članovi njegove porodice.

– Danas mi je preko jednog osuđenika koji je bio na razgovoru kod načelnika S.B. poslata prijetnja, gdje mi je rečeno sledeće: "Neće ga bijelog dana gledati, niti sunca, niti zemljom hodati dok sam ja načelnik, već ću ga dva metra ispod zemlje zatrpati". Ovim pismom želim da upoznam širu javnost da ako mi se bilo što desi isključivi i jedini krivci za to su oni – uprava Zatvora za duge kazne u Spužu, s načelnikom S.B. na čelu – poručio je Mitrović u pismu.

On je u pismu iznio i navode o navodnim brojnim nezakonitim radnjama u spuškom zatvoru, o kojima se decenijama spekuliše. Tvrdi da se u Zatvoru za duge kazne od kad je došla nova postava službenika koje predvodi S.B. dešavaju brojne nezakonitosti, ali da oni uspijevaju da to sakriju od javnosti.

– Nedavno, kada su nam u posjeti bili novinari i gospodin Milan Knežević, nama iz B paviljona nije dozvoljeno da odemo u prostoriju u kojoj su oni bili. Tamo su pustili osuđenike iz A paviljona, i to zavisnike od tableta, takozvanog "bupa", koji je zamjena za heroin, a koji im je toga dana podijeljen u većoj mjeri nego inače u zamjenu da ćute i ne pričaju nešto što bi kompromitovalo upravu zatvora i načelnika S.B. – tvrdi Mitrović, navodeći da je pomenuti načelnik "gospodar života i smrti" u tom dijelu zatvora.

O ranijim navodno nezakonitim radnjama pomenutog zatvorskog službenika, kako tvrdi, obavijestio je nadležne organe, čiji su mu predstavnici više puta dolazili u posjetu.

– Umjesto da krene nabolje, situacija se pogoršala. Komandiri su nam upadali u sobe s čekićima, lomili sve po sobi, pa i tehničke stvari koje smo kupili našim novcem. Osuđenici koji su me podržali u mojim žalbama Ministarstvu pravde i ombudsmanu skoro svi su završili u ćelijama i kažnjeničkim paviljonima, dok sam ja imao srčani udar i prebačen sam u KCCG u teškom stanju – navodi Mitrović.

Tvrdi da se nad njim tamo iživljavao komandir M.J., pa se odmah vratio, kao i da je iz Instituta u Igalu, gdje je poslat na oporavak, morao da se vrati poslije jednog dana jer je 24 sata bio vezan lisicama za krevet, a bilo mu je onemogućeno čak i da ide u toalet. Prema njegovim riječima,, od kada je došla nova postava službenika, zatvor je pun narkotika, kao nikada dosad. Tvrdi i da se od javnosti krije kada neko u zatvoru umre, a da kada pronađu telefone odmah izdaju saopštenje kako bi se pohvalili javnosti.

– Želim da crnogorska javnost sazna i drugu stranu, a to je da mobilne telefone u zatvor donose pojedini zaposleni koji su pod komandom načelnika S.B., jer to osuđenici i njihove porodice ne mogu da unesu zbog niza provjera – ističe Mitrović u pismu.

On tvrdi da se telefoni koji koštaju 100 eura u zatvoru prodaju za 5.000, dok se mali "obični telefoni" čija je cijena 20–30 eura zatvorenicima prodaju za 1.000 eura. Mitrović navodi i da se dešava da više osuđenika zajedno sakupljaju pare za telefon kako bi se čuli sa porodicom jer se često dešava da govornice ne rade danima.

– Nedavno je nekoliko zatvorenika iz paviljona D bilo pozitivno na kokain. Oni su premješteni u kazneno C odjeljenje, što je po propisima. Niko od nadležnih u upravi nije se pozabavio time na koji način je taj kokain stigao do osuđenika – tvrdi Mitrović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.