BOŽOVIĆ IZ ZATVORA POTPISIVAO MILIONSKE UGOVORE ZA OPŠTINU BUDVA: Na spisku i ortakluk sa pritvorenim kumom Radovanom Perovićem?

BOŽOVIĆ IZ ZATVORA POTPISIVAO MILIONSKE UGOVORE ZA OPŠTINU BUDVA: Na spisku i ortakluk sa pritvorenim kumom Radovanom Perovićem?

MInistarstvo javne uprave sprovodi nadzor u Opštini Budva u kojoj ispituju legalnost odluka koje je MIlo Božović potpisao iz zatvorske ćelije. Osim potpisavanja dokumenata za isplatu plata zaposlenima u Opštini Budva i pripadajućim gradskim preduzećima pažnja je najviše usmjerena na multimilionske ugovore za gradnju objekata i infrastrukture među kojima su i objekti pritvorenog Božovića i njegovog kuma Radovana Perovića na Dubovici.

Dok je još bio na slobodi Milo Božović je najavio gradnju čak 24 graditeljska projekta u Budvi, od kojih se nekoliko njih gradi u naselju Dubovica.

No, ono što je mnogo interesantnije su ugovori o gradnji devet stambenih objekata u naselju Dubovica od kojih se, prema riječima izvora Standarda, većina gradi na zemlji Mila Božovića i u čiju je izgradnju on umiješan kroz raznorazne ortakluke.

Stambeni blok od devet zgrada koji se gradi na Dubovici je jedan od ugovora koji su predmet nadzora, uz odluke Božovića da podgoričkoj kompaniji kompaniji “Asfalt-beton gradnja” ustupi izvođenje radova na investicionom održavanju gradske infrastrukture, ali i izgradnja puta u naselju Blizikuće iznad Svetog Stefana.

Asfalt gradanja je i u vrijeme mandata Marka Carevića bila jedan od najvećih izvođača radovau Budvi, jer zaključila čak 11 ugovora za investiciono održavanje gradske infrastrukture.

Angažovanje ove kompanije problematizovala je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) koja je u maju 2020. podnijela Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv tadašnjeg gradonačelnika Marka Carevića, okrivljujući ga što je asflatiranje saobraćajnica dodjeljivao podgoričkoj kompaniji “Asfalt beton”, kako bi zapravo njegova firma “Carinvest”, kao podizvođač obavljala milionski posao.

No, tamo gdje je stao Carević nastavio je Milo Božović pa im je iz zatvorske ćelije dodjelio ugovor vrijedan 1,3 miliona eura.

Ovakvo djelovanje Božovića postavlja pitanje šta je sve Milo Božović potpisao iz zatvora, jer prema riječima izvora portala Standard osim potrebnih dokumenata za isplatu plata niko ne zna koja druga dokumenta su dostavljena Božoviću na potpis.

Kako kaže izvor Standarda cijeli proces je urađen u dogovoru između Božovića i potpredsjednika opštine Nikole Jovanovića, pa osim potpisa za plate svi ostali ugovori i dokumentacija su ostali tajna.

Zato je i MJU krenulo da češlja dokumentaciju kako bi utvrdili šta je sve Božović potpisao i da li je u skladu sa zakonom da Božović upravlja gradom iz zatvorske ćelije i potpisuje multimilionske ugovore.

PLAVA SVESKA I KUMOVSKE VEZE TROUGLA BOŽOVIĆ-ŠUKOVIĆ-PEROVIĆ

Božović je uhapšen 13.aprila pod sumnjom da je organizovao kriminalnu grupu i da se bavio ilegalnom trgovinom narkotika. Uz njega za isto krivično djelo uhapšen je i njegov kum Radovan Perović sa kojim Božović bio i u graditeljskom biznisu i sa kojim gradi više objekata u naselju Dubovica, a čiji su ugovori za gradnju koje je Božović potpisao iz zatvora i predmet istrage MJU.

O kumovskim vezama Božovića, Perovića i šefa SPO Predraga Šukovića portal Standard je već pisao nakon što je javnosti postala poznata čuvena plava sveska.

U njoj su Šuković i Božović razmjenjivali pitanja i sugestije i u kojoj je šef SPO-a targetirao svoje kolege iz policije i u kojoj je zapisivao pitanja Božoviću koja ovaj treba da postavi na sjednicima Odbora za bezbjednost.

ŠUKOVIĆEVA TRGOVINA STANOVIMA ISPOD TRŽIŠNE CIJENE

Ministar pravde Andrej Milović optužio je šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića da je izvršio više krivičnih djela i da je povezan sa pojedinim članovima organizovane krininalne grupe iz Budve te da je od privrednog društva, čiji je vlasnik povezan sa kriminalom, dva puta kupio stan po cijeni nižoj od tržišne vrijednosti tih nekretnina.

Ministar pravde je tom prilikom ispričao kako je Šuković za 60.000 eura u kešu kupio stan od 58 kvadrata, koji je dvije godine kasnije prodao državljaninu Rusije M. M. za 140.000 eura, takođe, u gotovini.

Milović je na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu predstavio dokaze kako je Šuković svega sat nakon prodaje tog stana, od istog privrednog društva i opet u kešu kupio drugi stan od 98 kvadrata za svega 135.000 eura.

Prema toj kalkulaciji, Predrag Šuković je metar stambenog prostora u Budvi kupovao od neidentifikovanog Rusa po cijeni od 1.034 eura, dok je kvadratni metar istog stana, baš isti Rus, kasnije plaćao po cijeni od čak 2.413 eura?!

Da sve bude zanimljivije, u Budvi, gdje je Rus platio isti stan duplo skuplje, šef Specijalnog policijskog odjeljenja je, samo dva sata kasnije, kvadratni metar luksuznog stana ,,ladno“ platio svega 1.337 eura?! I sve te transakcije obavljene su u kešu!

“Prema evidenciji, vlasnik tog pravnog lica je osoba koja se vezuje za organizovanu kriminalnu grupu o kojoj je svojevremeno informacije i šemu SDT-u predao tadašnji premijer Dritan Abazović. Postoji operativni podatak da keš kojim je plaćen taj stan potiče od grupe koju goni Specijalno tužilaštvo”, naveo je tada Milović.

On je dodao i kako je inspektor za suzbijanje privrednog kriminala 2020. godine izvršio kontrolu tog privrednog društva i otkrio poreske utaje i elemente krivičnog djela.

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.