Mustafić: Bošnjaci doprinose jačanju multikulturnog društva

Mustafić: Bošnjaci doprinose jačanju multikulturnog društva

Bošnjaci su autohtoni u svim državama regiona i doprinose jačanju multikulturnog društva, ali žele da očuvaju i svoj identitet i njeguju svoje nacionalne posebnosti, rekao je predsjednik Bošnjačkog vijeća (BV) Suljo Mustafić.

Iz BV je saopšteno da je Mustafić predvodio delegaciju regionalnog Ureda bošnjačkih vijeća na sastancima sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsjednicom Vjosom Osmani.

“Bošnjaci su u svim državama regiona autohtoni i utemeljeni, snažno doprinose jačanju multikulturnog i demokratskog društva, ali žele očuvati i svoj identitet i njegovati svoje nacionalne posebnosti”, rekao je Mustafić.

On je objasnio da nacionalna vijeća Bošnjaka artikulišu te potrebe i, kroz regionalni Ured, razmatraju zajedničke aktivnosti u društvenoj, kulturnoj i obrazovnoj sferi.

U saopštenju se navodi da je tokom razgovora naglašena potreba jačanja institucionalne saradnje među državama regiona, a u cilju jačanja demokratskih procesa i pune i evroatlantske integracije.

Kurti je, kako je saopšteno, naglasio značaj demokratizacije i bolje povezanosti država regiona, kao i prevazilaženja problema koji su u nedavnoj prošlosti doveli do destrukcije i nestabilnosti.

Navodi se da je Osmani istakla potrebu jačanja demokratskih institucija, vladavine prave i društva u kome će se poštovati različitosti.

Predstavnici Ureda razgovatali su i sa zamjenicom premijera Emilijom Redžepi.

Oni su, kako je saopšteno, održali i javnu tribinu u Prizrenu sa koje su pozvali svoje sunarodnike da se na predstojećem popisu slobodno izjasne o svom nacionalnom, jezičkom i vjerskom identitet.

Izvor:Mportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.