Otkrivena najstarija šuma na svijetu, tvrde naučnici
Stijene na kojima je pronađena fosilizovana šuma

Otkrivena najstarija šuma na svijetu, tvrde naučnici

Naučnici vjeruju da su otkrili prostor na kojem je rasla najstarija poznata fosilizovana šuma na stjenovitom dijelu obale na jugozapadu Engleske.

Otkrivena je na visokim stijenama od kamena pješčara u blizini grada Majnhed u oblasti Somerset.

Istraživači sa univerziteta u Kembridžu i Kardifu kažu da su to najstarija fosilizovana stabla ikada otkrivena u Engleskoj i najstarija šuma na Zemlji.
Drveće, poznato pod imenom kalamofiton, podsjeća na stabla palme.

Opisana kao neka vrsta prototipa današnjem drveću, najveća stabla bila su visoka između dva i četiri metra.

Istraživači su prepoznali fosile biljaka i njihove ostatke, kao i fosilizovane panjeve i tragove korjenja.

Oni pokazuju kako je to rano drveće oblikovalo prostor oko sebe i stabilizovalo obale rijeka i mora prije više stotina godina.

„Kada sam prvi put vidio slike stabala, odmah sam znao šta je to na osnovu 30 godina proučavanja ove vrste drveća širom svijeta," kaže koautor studije doktor Kristofer Beri sa Škole za prirodne i zemaljske nauke u Kardifu.

„Potpuno je nevjerovatno što ovo vidim blizu mjesta gdje živim. Ali najvažnija informacija koju smo dobili je što vidimo mjesto na kojima su ta stabla rasla."

Doktor Pol Kenrik, ekspert za biljne fosile u Prirodnjačkom muzeju, koji nije učestvovao u izradi studije, kaže da uvid u to kako su biljke rasle zajedno u tom trenutku je veoma značajan.

Istraživači kažu da je ova fosilizovana šuma blizu četiri miliona godina starija od prethodno pronađene stare šume u američkoj državi Njujork.

Šuma je pronađena na duž obale u oblastima Devon i Somerset i potiče iz perioda Devona, što znači u periodu prije između 419 i 358 miliona godina, kada su se različiti oblici života širili zemljom.

Ova era se zove Devon, po morskim stijenama karakterističnim za taj period, a koje su geolozi pronašli duž obale.

Istraživači kažu da je ova oblast u tada bila stepska ravnica, koja nije bila samo dio Engleske, već i Belgije i Njemačke, gdje su slični fosili takođe pronađeni.

„To je bila poprilično divlja šuma, ne poput ovih koje znamo danas," kaže profesor Nil Dejvis, sa odsjeka za prirodne nauke na Univerzitetu u Kembridžu, prvi autor ove studije.

„Nije bilo nikakvog rastinja na zemlji, a još uvijek se nije pojavila trava, ali bilo je dosta grana koje su otpale sa ovih gusto zbijenih stabala, što je dosta uticalo na izgled šume".

Doktor Kenrik iz Prirodnjačkog muzeja rekao je da su ta stabla dosta drugačija u odnosu na ova koja znamo danas.

Izvor BBC na srpskom

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.