Za utorak zakazana sjednica Vlade: Dogovor oko direktora policije ili razlaz?

Za utorak zakazana sjednica Vlade: Dogovor oko direktora policije ili razlaz?

Sjednica Vlade Crne Gore zakazana za utorak, 12. mart, sa jednom tačkom dnevnog reda – izbor v.d. direktora Uprave policije, mogla bi da bude vrlo značajna, jer u slučaju da ne dođe do dogovora o tom pitanju, odnosi Pokreta Evropa sad i Demokrata mogu doći u fazu pucanja, saznaje "Dan" iz više nezvaničnih izvora.

Mjesto direktora Uprave policije ostaje upražnjeno 13. marta, do kada je na toj funkciji dosadašnji direktor Zoran Brđanin, kojeg je Vlada nedavno smijenila. Do izbora novog direktora u punom mandatu, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović predložiće vršioca dužnosti direktora UP na period od najviše šest mjeseci. Do tada bi trebalo da dođe do dogovora između PES-a i Demokrata, ali nije isključena ni mogućnost da dogovora ne dođe. Već oko izbora vršioca dužnosti došlo je do mimoilaženja.

U PES-u su, predviđajući ovakav razvoj situacije, tražili da ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović objavljivanjem javnog poziva obezbijedi više imena za vršioca dužnosti direktora policije. On je to i uradio, ali zakon ne predviđa odlučivanje između više kandidata, već da ministar saopšti ime jednog. To, opet, znači da je do dogovora između PES-a i Demokrata već trebalo da dođe.

– Status kandidata za vršioca dužnosti direktora Uprave policije može imati samo službenik kojeg ja predložim – kazao je nedavno Šaranović na Javnom servisu.

Kako je dodao, iako zakon eksplicitno kaže da Vlada v.d. direktora Uprave policije bira na predlog ministra unutrašnjih poslova, Vlada je pozitivno reagovala na njegov predlog da se objavi javni poziv.

– Ne možemo se igrati imenima, suština je da dođemo do najboljeg kandidata – rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Ostalo je neriješeno pitanje šta će se dogoditi ako u utorak ne bude izabran novi v.d. direktora Uprave policije. Prema nezvaničnim informacijama, ako to bude epilog, moglo bi se dogoditi da Demokrate napuste Vladu. To, međutim, ne bi značilo i pad Spajićeve 44. Vlade, jer "na klupi za rezervne" igrače već odavno sjedi Bošnjačka stranka. Spajić bi tako, umjesto podrške sedam poslanika Demokrata u parlamentu, dobio podršku šest poslanika BS-a.

U Pokretu Evropa sad nisu bili spremni da javno govore o eventualnom razvoju situacije sa Demokratama, ali nam je rečeno da bi za Vladu, a time i za državu, najbolje bilo da stranka Alekse Bečića ostane u izvršnoj vlasti, ali i da uđe Bošnjačka stranka.

– To bi bila Vlada sa vjerovatno najvećom parlamentarnom podrškom ikada, što bi omogućilo da se okrenemo ekonomiji i evropskim integracijama – rekao nam je sagovornik iz te stranke.

Inače, poslanik PES-a Miodrag Laković rekao je nedavno da ne vidi pitanje izbora čelnika policije kao prepreku za odnose u savezu na vlasti. Kazao je da ne može da predviđa šta će se dešavati na sjednici Vlade, ali pretpostavlja da će biti dovoljno odgovornosti da se izabere najbolji kandidat.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.