Južnokorejski ministar pravde: Čekamo izručenje Do Kvona, mjere moraju biti preduzete brzo

Južnokorejski ministar pravde: Čekamo izručenje Do Kvona, mjere moraju biti preduzete brzo

Pravni analitičari kažu da će Kvon biti osuđen na relativno blažu kaznu ako bude osuđen u Južnoj Koreji, gdje je najduža zatvorska kazna za finansijske zločine 40 godina

Južna Koreja čeka da Crna Gora izruči "kralja kriptovaluta" i suosnivača Terraform Labs, Do Kvona.

To je u petak kazao ministar pravde te zemlje, nakon što je objavljeno da je Viši sud Crne Gore poništio odluku Apelacionog o izručenju Do Kvona Sjedinjenim Američkim Državama, piše Rojters.

Ministar pravde Park Sung-jae rekao je da Crna Gora tek treba da kontaktira njegovu zemlju, ali da će njegovo ministarstvo preduzeti neophodne mjere kada dobije zvanično obavještenje.

-Razumijem da nije ostalo mnogo u pritvorskom periodu Kvon Do-hjunga, tako da sve mjere moraju biti preduzete brzo-, rekao je Park.

Rojters podsjeća da su crnogorski mediji objavili juče odluku Višeg suda koja se tiče izručenja Kvona, navodeći kako je sam Do Kvon ranije rekao da bi volio da bude izručen Južnoj Koreji.

Građansko suđenje po optužbama za prevaru američke Komisije za hartije od vrijednosti protiv Kvona trebalo bi da počne 25. marta.

Kvona i njegovu kompaniju Terraform Labs tužila je Američka komisija za regulisanje i trgovinu hartijama od vrijednosti prošlog februara zbog kolapsa kriptovaluta TerraUSD i Luna u maju 2022. godine, za koji su vlasti rekle da je uzrokovao gubitak od oko 40 milijardi dolara na kripto tržištima.

Komisija je kazala da su Terraform i Kvon prevarili investitore govoreći o stabilnosti TerraUSD-a, "stabilnog novca" dizajniranog da održi stalnu cijenu od jednog dolara, te kako je popularna korejska aplikacija za mobilno plaćanje koristila Terraform blockchain za poravnanje transakcija.

Kvon je negirao da je počinio bilo kakav prekršaj, podsjeća Rojters.

U tekstu se podsjeća da se on takođe suočava sa krivičnim prijavama u Sjedinjenim Državama, a u Crnoj Gori je zadržan od hapšenja prošlog marta.

Kvon je posebno optužen u Južnoj Koreji koja je takođe tražila njegovo hapšenje.

On je uložio žalbu na odluku suda u Podgorici da bude izručen Sjedinjenim Državama , zahtjevajući da ekstradicija ide ka Južnoj Koreji, što mu je više odgovaralo.

Pravni analitičari kažu da će Kvon biti osuđen na relativno blažu kaznu ako bude osuđen u Južnoj Koreji, gdje je najduža zatvorska kazna za finansijske zločine 40 godina.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.