Smailović: Vlast zabranila kontrolna saslušanja

Smailović: Vlast zabranila kontrolna saslušanja

Stoga je ovaj sastanak sa ambasadama EU i SAD od koristi da prenesemo sve naše poruke i razmišljanja koja se tiču aktuelne političke situacije u Crnoj Gori i funkcionisanja parlamentarnog života, zaključio je Smailović.

Funkcioner Bošnjačke stranke Amer Smailović kazao je u izjavi za Radio Crne Gore da se večeras dio opozicije sastao sa ambasadorima država članica Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, te da je on partnerima prenio razmišljanja te stranke o trenutnom funkcionisanju parlamentarne demokratije, a sa posebnim akcentom na sprovođenje izborne reforme i aktuelne, kako kaže, opstrukcije u sprovođenju poslovnikom definisanih kontrolnih mehanizama.

“Prenio sam zabrinutost za buduće funkcionisanje Odbora za izbornu reformu, ukoliko parlamentarna većina nastavi s insistiranjem da prekrši odluku o formiranju tog odbora i Zakon o biračkom spisku uvrsti u dnevni red Skupštine bez prethodnog usaglašavanja na Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu. Obzirom da se radi o zakonu koji je dio seta izbornih zakona, insistiranje na donošenju njegovih izmjena bi značilo napuštanje ovog Odbora od strane predstavnika opozicije i neuspjeh u još jednom pokušaju da se izborno zakonodavstvo unaprijedi i da se zakoni koji se tiču ovog izbornog zakonodavstva usaglase sa preporukama naših međunarodnih partnera i relevantnih organizacija koje se bave ovom problematikom”, istakao je Smailović.

Kaže da je bilo riječi i o temi koja se tiče kontrolnog mehanizma u Skupštini Crne Gore i “onih mogućnosti koje poslovnik nudi i predviđa da opozicija ima mogućnost da dva puta u toku redovnog zasjiedanja Skupštine Crne Gore inicira kontrolno saslušanje na određenu temu u okviru određenog Skupštinskog odbora”.

“Smatramo da je aktuelna parlamentarna većina ovu mogućnost, da kažem, zabranila i onemogućila. Tako da sve u svemu prenijeli smo jednu zabrinutost i ocjenu da trenutno funkcionisanje parlamentarne demokratije, političkog života i parlamentarnog života nije na nivou koji bi omogućio da se što prije uhvatimo sa svim onim izazovima koji se tiču našeg sveukupnog napretka, a naročito onog dijela koji se tiče evropskih integracija. Stoga je ovaj sastanak sa ambasadama EU i SAD od koristi da prenesemo sve naše poruke i razmišljanja koja se tiču aktuelne političke situacije u Crnoj Gori i funkcionisanja parlamentarnog života”, zaključio je Smailović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.