Novski đaci več četiri sedmice ne idu u školu zbog lažnih dojava
Ilustracija

Novski đaci več četiri sedmice ne idu u školu zbog lažnih dojava

Zahtjev je Savjeta roditelja Srednje mješovite škole "Ivan Goran Kovačić", nakon što djeca već četiri sedmice zbog svakodnevnih lažnih dojava o bombama, nastavu pohađaju online.

- Učinite naš apel, učinite nešto, odreagujte, nađite način da naša djeca budu bezbjedna u školi, da se vrate u školske klupe. Kreću maturski, stručni ispiti, završava se treći klasifikacioni period, krajem ovog mjeseca naša djeca nijesu u školi. Mislim da je to najosnovnije pravo na koje oni imaju -  kazala je predsjednica Savjeta roditelja Željka Čepić, prenosi portal RTCG.

Policija preduzima sve što može, ali izgleda da to nije dovoljno. Roditelji i učenici gube strpljenje.

- Što je naš stav je da moraju na neki način da odreaguju i da stvore uslove u školi da su naša djeca bezbjedna, jer mislim da ne možemo čekati da se otkrije ko je počinilac -  rekla je Čepić za Radio Crne Gore.

Da je online nastava nužda, a ne dobro rješenje, saglasan je i učenik Pavle Đurović.

- Nastava koja se održava na ovaj način nikako nije efikasna. Učenici em što manje uče, em što im se na teži način prenosi to gradivo. Nemaju mogućnost da reprodukuju to gradivo u školi. Teško je nastavu izvoditi online. Kada smo u kući, onda jednostavno imate situaciju u kući kada neko ili ne može da se javi ili nešto tako, da svakako nije adekvatan način nastave - kazao je Đurović.

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić-Stojanović očekuje da pošiljalac poruka uskoro bude pronađen.

- Ono što je važno jeste da je neophodno adekvatno sankcionisati i ljude, mlade koji učestvuju u ovim pričama i roditelje jer smo zaista došli u jednu situaciju da je onemogućena organizacija nastave u primorskim gradovima upravo zbog ovakvih stvari. Po posljednjim informacijama koje smo dobili, nadamo se da će i u Herceg Novom brzo biti pronađen počinilac, a do tada ćemo vidjeti onaj model koji sad primjenjujemo, a to je organizacija online nastave jer ni u kom slučaju ne smijemo ugroziti bezbjednost djece ni u jednoj opštini, uključujući i Herceg Novi - rekla je Jakšić-Stojanović.

Svjesna je ministarka i da online nastava nije najbolji način.

- Pa, nije najbolje rješenje, ali je svakako bolje i online nastava nego da nastave uopšte nema. Sigurna sam da to remeti i učenike i roditelje i prosto cijeli obrazovni sistem je poremećen upravo zbog ovakvih stvari. Istog razloga insistiraćemo zaista na vrlo strogim kaznama jer sve ove situacije koje smo imali do sad, zapravo dolazimo do zaključka da se radi o maloljetnim licima koja na ovaj način zaista ugrožavaju funkcionisanje obrazovnog sistema -  kazala je ona.

Urgencije nadležnima poslali su i školski odbor, uprava škole i opština Herceg Novi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.