Vuković: Tužilaštvo hitno da reaguje na govor mržnje

Vuković: Tužilaštvo hitno da reaguje na govor mržnje

Marko Kovačević, zvani Šubara ili „srednji prst“, Vučićev kleronacionalista i četnik, koji se nalazi na mjestu predsjednika opštine Nikšić, komentarišući jučerašnja dešavanja na Cetinju gdje se održavala sjednica Skupštine i gdje je grupa građana protestovala zbog dolaska prvog čovjeka parlamenta Andrije Mandića u prijestonicu - šovinistički je uvrijedio građane Crne Gore i Cetinja i napao na građanske temelje društva.

 

- Nekako lijepo stoji predsjedniku Skupštine Crne Gore ova zgrada Zetske banovine. I nekako je normalno da švabama to smeta - napisao je Kovačević u komentaru na Fejsbuku, aludirajući an skupštinsku svađu poslanika DPS-a Hutera i čelnika koalicije ZBCG na Cetinju.

POZIV TUŽILAŠTVU

Na šovinstički istup reagovao je poslanik i potpredsjednik DPS-a Ivan Vuković.

- Nakon nedavnog fašističkog ispada jednog poslanika, koji su sramno prećutale njegove partijske kolege, danas se desio novi i to, očekivano, u režiji M. Kovačevića - naveo je Vuković.

1709848803ivanvukovicsjednicaodborazaevropskeintegracije16022024skupstina1282

Ivan Vuković

Pozvao je Kovačevićeve koalicione partnere iz GP Ura i Demokrata da osude - a tužilaštvo da hitno reaguje na govor mržnje.

Oglasio se i Petar Odžić, zamjenik predsjednika SDP, koji je Kovačevićevu izjavu okarakterisao kao „fašisoidni izliv mržnje Dalaj Laminog pijuna“. Kazao je da to nimalo nije iznenađenje, niti treba da čudi građane.

- Čudi vizija premijera Spajića da može zemlju uvesti u EU sa četničkim vojvodama i ljudima koji državu vide kao nečiju banovinu, a za maticu smatraju tuđu državu. Da li su Spajiću to evroatlantski partneri?! Treba postaviti pitanje i Demokratama i Uri koji su izabrali Šubaru za predsjednika opštine Nikšić da li se slažu sa njegovim stavovima o državi, da li podržavaju da se Cetinjani nazivaju „švabama“, i ako ne, da li će inicirati njegovu smjenu - naveo je Odžić.

MANDIĆEV FAŠISTA

Na Kovačevićeve poruke reagovao je i gradonačelnik prijestonice Cetinje Nikola Đurašković, uz ocjenu da „džepni fašista Andrije Mandića opet širi mržnju“.

- Ništa ne prikazuje tako jasno Mandićevo licemjerje kao riječi njegovog specijalca za izlive mržnje Kovačevića. Znamo da biste rado opet Crnu Goru sveli na banovinu i da vam je to naum, ali želja će vas biti. Nikad više 1918 - poručio je Đurašković na Fejsbuku.

1709849303nikoladjuraskovicgradonacelnikcetinja17012024predsjednik

Nikola Đurašković

Poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević poručio je da je predsjednik opštine Nikšić i novoizabrani potpredsjednik NSD Marko Kovačević sramotnom izjavom, povodom današnjeg zasijedanja Skupštine na Cetinju, samo nastavio kampanju raspirivanja mržnje koju, kako je rekao, nažalost, već duži vremenski period sprovodi uz amin njegovih koalicionih partnera u Nikšiću.

- Džaba priče o crnogorskom Dalaj Lami, džaba mazanje očiju međunarodnim partnerima, što u Podgorici, što po brojnim međunarodnim adresama, džaba evropska i pomiriteljska priča u parlamentu, kad se uvijek javi neki, viši ili niži funkcioner Nove srpske demokratije i pokaže pravo lice partije koju predstavlja. Džaba je Mandić godinama vježbao glumu (sjetimo se ruke na srce i pokajničkih izjava u predizbornim spotovima), kad suština njegove politike uvijek izbije na površinu od strane politički neiskusnih, ali makar iskrenih kadrova - jasan je Zirojević.

Reagovala je i poslanica DPS-a Aleksandra Vuković-Kuč.

- Mandićev najtalentovaniji poricatelj države Crne Gore, netalentovani falsifikator istorije i Zavjetničin najodgovorniji učenik, provincijalno i malograđanski, iako je

na čelu grada, provocira i pokazuje svu zaraznost svoga šovinizma - poručila je Vuković-Kuč.

Ona dodaje da je epidemija govora mržnje na vrhuncu.

- Hitno potreban politički karantin za prenosioce ove nepodnošljive pošasti - zaključila je.

KONTINUITET FAŠISTIČKIH ISTUPA

Iz nikšićkog DPS-a poručili su da je Mandićev potrčko Marko Kovačević, kao zaprška svakoj fašističkoj čorbi, koja se kuva u Crnoj Gori, opet pokušao uvrijediti građane Crne Gore i Cetinja, koji su podigli glas protiv činjenja vojvode Andrije.

- Ali tako mali, bez obzira na fizički gabarit, Kovačević nije uspio uniziti nikog sem sebe samog, i te kako već uniženog brojnim fašističkim izjavama, nepotizmom i nezakonitim radnjama, koje će ubrzo dobiti svoj epilog – piše u saopštenju.

Crna Gora će, poručuju iz OO DPS Nikšića, biti vječna, uprkos mržnji i trabunjanjima raznih vojvoda, banova i instant zvjezdica željnih minuta slave u očima velikog oca, koji ih katkad nagradi šakom dinara.

Marko Šubara Kovačević poznat je po četničkim, rusofilskim i fašističkim ispadima. Podsjetićemo samo na neke.

Dan nakon što je Skupština Crne Gore 17. avgusta 2021. godine izglasala Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici Kovačević je, gostujući na jednoj televiziji, negirao da se u tom bosanskohercegovačkom gradu dogodio genocid. Na dočeku takozvane pravoslavne nove godine, 14. januara 2023. Kovačević sa podignuta tri prsta pjevao „Od glave Zete do grada Spuža…leleču Turci, kukaju bule“...

Početkom jula prošle godine sa predsjednikom države Jakovom Milatovićem prisustvovao je proslavi 13 godina rada Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić, i tokom intoniranja državne himne Crne Gore, dripački ispružio srednji prst desne ruke. Kovačević je kao predsjednik opštine Nikšić, grada-heroja koji njeguje antifašizam, jula. 2023. prisustvovao događaju koji veliča jednog od najvećih ratnih zločinaca na prostorima bivše Jugoslavije, četničkom đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću...

Iako je za fašističke ispade imao niz krivičnih prijava, nadležna tužilaštva su ih najčešće odbacivala ocjenjujući da „nema elemenata krivičnog djela“.

 

 

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.