Viši sud: Do Kvon da bude izručen Južnoj Koreji

Viši sud: Do Kvon da bude izručen Južnoj Koreji

Podgorički Viši sud odlučio je da kralj kripto-valuta Do Kvon bude izručen Južnoj Koreji. Odluka suda još nije pravosnažna.

Portparolka Višeg suda u Podgorici Marija Raković kazala je Agenciji MINA da je taj sud postupao po ukidnim razlozima Apelacionog suda.

"Dozvoljeno je izručenje Do Kvona u skraćenoj proceduri Južnoj Koreji, a molba Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je odbijena kao neosnovana", rekla je Raković.

Ona je navela da odluka još nije pravosnažna, jer postoji pravo žalbe.

Apelacioni sud je prije dva dana donio rješenje kojim je uvažio žalbu branilaca južnokorejskog državljanina Do Kvona, ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici od 20. februara i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

Do Kvon i njegov poslovni partner Čang Jun su uhapšeni 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su sa lažnim pasošima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai.

Zbog falsifikovanja pasoša u Crnoj Gori osuđeni su na po četiri mjeseca zatvora. 

Prema ranijem saopštenju Višeg suda, Do Kvona Južna Koreja potražuje zbog krivičnog djela nepoštenog trgovanja, prevare i kršenje javne ponude.

Sjedinjene Države, odnosno Okružni sud Južnog okruga Njujorka, tereti Do Kvona za više krivičnih djela uključujući zavjeru u cilju prevare u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrijednosti, elektronsku prevaru, te manipulaciju cijenama hartija od vrijednosti.

Kako je nedavno objavio američki list Vol strit džurnal već je izvjesno da će Crna Gora izručiti Do Kvona američkim vlastima. U toku je postupak ekstradicije pred crnogorskim sudovima.

Podsjetimo, Milović je sredinom juna prošle godine podnio krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv tadašnjeg premijera Dritana Abazovića i ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, advokata Branka Anđelića iz Podgorice, kao i NN lica iz pravosudnih organa koji su, kako je naveo u prijavi, direktno ili indirektno učestvovali u izvršavanju nezakonitih radnji u slučaju "Do Kvon".

U prijavi je naveo da je ova ekipa komromitovala dokazni materijal u slučaju Do Kvon.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.