Njemački grad poslao upozorenje zbog opasne virusne bolesti

Njemački grad poslao upozorenje zbog opasne virusne bolesti

Grad Minhen upoznao je javnost s rizikom od krpeljnog encefalitisa (TBE), virusne bolesti koju prenose krpelji. Kako je saopštio Gradski zavod za zdravstvo, krpelji su sada aktivni gotovo cijele godine, a ne više samo u proljeće i ljeto, a njihovi ugrizi mogu dovesti do infekcija, naročito kada je zima blaga.

Prema informacijama Instituta Robert Koh, Minhen je jedan od 178 urbanih i ruralnih okruga u Njemačkoj koji se smatraju područjima u kojima je visok rizik od krpeljnog meningoencefalitisa (KME). Zdravstvena službenica Beatris Curek hitno preporučuje vakcinisanje protiv opasne bolesti, pišu njemački mediji.

“Ugriz krpelja može dovesti do upale moždanih opni i kičmene moždine, što rezultira paralizom, a u pojedinačnim slučajevima može biti i smrtonosan”, navela je Beatris Curek u upozorenju, prenosi Fenix magazin.

Curek kaže da je upozorenje posebno namijenjeno osobama koje puno vremena provode napolju.
“Vakcinišite se protiv KME ili osvježite svoju zaštitu od vakcinisanja”, apelovala je zdravstvena službenica.

Postoji efikasna vakcina koja se dobro podnosi i sastoji se od tri vakcine. Prema mišljenju stručnjaka, moglo bi doći do pojave posebno velikog broja krpelja ove sezone, zbog čega nije isključena zaraza stanovništva.

Odjeljenje za zdravstvo nudi savjete o zaštiti. Govornik je naglasio: “Vakcinišite sebe i svoju djecu protiv KME sada i zaštitite sebe i svoje najmilije od opasne infekcije KME bolestima". Vakcinisanje se može obaviti kod porodičnih ljekara ili u centru Zavoda za zdravstvo.

Krpelji radije vrebaju u toplim, vlažnim okruženjima kao što su šume, livade, parkovi i vrtovi. Važno je nakon boravka u takvim područjima temeljno provjeriti ima li na vašoj odjeći i koži krpelja – bez obzira na vaš status vakcinisanja protiv krpeljnog meningoencefalitisa.

Primjena sredstva protiv insekata takođe može pomoći u sprječavanju zaraze krpeljima, navode njemački mediji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.