Premijer Haitija sletio u Portoriko, nije mogao da se vrati u zemlju: Naoružane bande pokušavaju da zauzmu aeorodrom kako bi ga spriječili da sleti
Ariel Henri, Foto: Beta, AP

"Premijer je trenutno veća opasnost po destabilizaciju nego po stabilizaciju zemlje"

Premijer Haitija sletio u Portoriko, nije mogao da se vrati u zemlju: Naoružane bande pokušavaju da zauzmu aeorodrom kako bi ga spriječili da sleti

Premijer Haitija Ariel Henri sletio je u Portoriko nakon što nije mogao da se vrati u svoju zemlju, javlja danas BBC.

Kako javljaju lokalni mediji, on je u glavni grad Portorika San Huan stigao u utorak nakon što je doletio iz američke savezne države Nju Džerzi.

Proteklih nekoliko dana nije bilo poznato gdje se Henri nalazi nakon posiete Keniji.

Nasilje na Haitiju je poraslo u njegovom odsustvu – naoružane bande pokušavaju da zauzmu međunarodni aerodrom kako bi ga spriječile da sleti.

Njihov vođa Džimi "Roštilj" Čerizije zatražio je od premijera da podnese ostavku – upozoravajući da zemlja ide "pravo u građanski rat koji će u suprotnom dovesti do genocida".

Avion Ariela Henrija bio je primoran da se preusmjeri na Portoriko – američku teritoriju – nakon što mu je odbijen ulazak na Haiti i Dominikansku Republiku, javili su lokalni portali.

Dominikanska Republika je u utorak saopštila da zatvara svoj vazdušni prostor sa susjednim Haitijem, sa kojim dijeli ostrvo Hispanjola.

Lider te zemlje Luis Abinader nedavno je rekao da će biti preduzete mjere kako bi se obezbijedio održavanje nivoa „mira i kontrole“ na njenoj kopnenoj granici.

Otkako je u nedjelju uvedeno vanredno stanje, svi letovi su do daljnjeg otkazani, a aerodrom u glavnom gradu Port o Prensu je zatvoren.

Drugi razlog zašto je onemogućeno slijetanje na Haiti može biti njegova sopstvena bezbjednost.

Henri bi bio meta bandi, koje zahtijevaju da se povuče, a njegov povratak u ovom trenutku može se jednostavno smatrati više smijetnjom stabilnosti nacije, nego pomoći, piše BBC.

Ariel Henri je prošle nedjelje napustio Haiti da bi prisustvovao regionalnom samitu u Gvajani prije nego što je otputovao u Keniju, gdje je potpisao sporazum o raspoređivanju multinacionalnih policijskih snaga na Haitiju.

Tokom njegovog odsustva, koalicija bandi na čelu sa Čerizijeom, bivšim policajcem, krenula je u ofanzivu – napala je policijske stanice i upala u dva najveća zatvora na Haitiju.

Oko 4.000 zatvorenika je uspjelo da pobjegne.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.