Hamas upozorio: Pregovori neće biti ponuđeni vječno
Ilustracija, Foto: Arhiva

Hamas upozorio: Pregovori neće biti ponuđeni vječno

Zvaničnik Hamasa rekao je da proces pregovora sa Izraelom o primirju u Gazi neće "biti neograničeno otvoren" dok posrednici pokušavaju da postignu kompromis oko pauze u borbama prije početka Ramazana.

“Nećemo dozvoliti da put pregovora bude neograničeno otvoren dok se organizovana agresija i glad protiv našeg naroda nastavljaju“, rekao je Usama Hamdan na konferenciji za novinare u Bejrutu.

Posrednici Egipat, Katar i SAD pokušavaju nedeljama da izdejstvuju primirje u ratu početom 7. oktobra posle napada Hamasa na Izrael.

Primirje bi dozvolilo oslobađanje izraelskih talaca koji se drže u pojasu Gaze u zamenu za Paletince u zatvorima u Izraelu.

“Neprijatelj neće preko pregovaračkog stola dobiti ono što nije uspio da dobije na bojnom polju“, rekao je Hamdan.

“Bezbjednost i sigurnost našeg naroda će biti osigurani samo trajnim primirjem, krajem agresije i povlačenjem sa svakog kvadratnog santimentra pojasa Gaze… prije toga ne može biti nikakvog procesa razmjene talaca“, rekao je on.

Vašington je pozvao palestinski Hamas da “odmah prihvati primirje“ sa Izraelom, dok se pregovori u Kairu oko postizanja primirja nastavljaju treći uzastopni dan.

Predsjednik SAD Džo Bajden danas je rekao da je stvar u rukama Hamasa.

U okviru pregovora Hamas traži povlaćenje izraelske vojske iz pojasa Gaze, vraćanje raseljenih stanovnika Gaze na sjever te teritorije i ulazak humanitarne pomoći za stanovništvo kome prijeti glad na toj palestinskoj teritoriji pod opsadom, rekao je izvor blizak tom palestinskom islamističkom pokretu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.