Afera
Foto: Vlada Crne Gore, Arhiva

Afera "Tunel": Popis u depou još traje, informisan i Sudski savjet

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo (ODT) informisalo je Sudski savjet i Vrhovni sud da nije dostavljen spisak stvari koje su nestale iz depoa Višeg suda, ni skoro pola godine od otkrivanja prokopanog tunela, saznaje Portal RTCG.

Bez obzira na više urgencija koje su iz podgoričkog tužilaštva dostavljene Višem sudu i najava da će izvještaj o sprovedemom popisu biti dostavljen do kraja januara, to se nije desilo.

Tunel koji povezuje depo Suda i stambenu zgradu otkriven je početkom septembra prošle godine. Stan odakle je kopano do zgrade Višeg suda iznajmljen je dva mjeseca prije nego što je tunel otkriven.

tunelnovo21200x900

Hronologija događaja u aferi "Tunel", Foto: RTCG

Predsjednik Višeg suda Boris Savić je 12. septembra prošle godine, na konferenciji za medije, saopštio da iz depoa Višeg suda "gotovo ništa ne nedostaje". Mjesec dana kasnije, advokat Damir Lekić kazao je da ima informacije da su iz depoa Višeg suda nestala dva pištolja u predmetu protiv optuženih za planiranje ubistava Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Potom je saopšteno da je nestalo više pušaka i pištolja, neki telefoni a spekuliše se i neka dokumentacija.

Moglo se čuti da je nestalo i 900 kilograma kokaina, ali iz suda to negiraju. 

U dosadašnjoj istrazi otkriveno je da su u kopanju tunela učestvovali državljani Srbije Vladimir Erić, Veljko Marković (32), Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30).

Osumnjičeni za umiješanost u obijanje depoa podgoričkog Višeg suda Katarina Baćović, Nikola Milačić, Ivica Piperović i Marijan Vuljaj, svi iz Crne Gore, pušteni su na slobodu 13. januara ove godine. Odlukom Vrhovnog suda Crne Gore odbijen je predlog tužilaštva da im se za slučaj "Tunel" produži pritvor.

Erić je u međuvremenu uhapšen u Švedskoj.

Ministarstvo pravde Crne Gore zatražilo je u oktobru od Ministarstva pravde Kraljevine Švedske izručenje Erića (32), koji je uhapšen u Švedskoj i određen mu je ekstradicioni pritvor.

Kako je ranije saopšteno, molba za izručenje je poslata i redovnim putem i preko NCB Interpola Podgorica. No, Erić još nije izručen i zasad ostaje jedini osumnjičeni u ovom slučaju koji ostaje iza rešetaka. 

Nalogodavci, finansijeri, ali i motivi za kopanje tunela, još nijesu sasvim poznati.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.