Ubistvo policajca Lekovića: Tužilaštvo traži da sud Hasanaje ponovo osudi na po 40 godina robije
HASANAJI - FOTO: ŽANA BOJANIĆ

Ubistvo policajca Lekovića: Tužilaštvo traži da sud Hasanaje ponovo osudi na po 40 godina robije

Viša državna tužiteljka Snežana Šišević ostala je pri završnim riječima koje je pred sudom navela tokom prvog postupka 14.3.2023. i naglasila da predlaže da sud optužene ponovo osudi jedinstvenom kaznom zatvora od po 40 godina.

Advokatica Aleksandra Kovačević, pravni zastupnik oštećene porodice Leković, navela je da i ona takođe ostaje pri završnim riječima od 14.3.2023.

Advokati optuženih, Veljko Bacović, Ivana Stanišić i Aleksa Stanković zatražili su oslobađajuće presude za optužene. Optuženi Luan, Nure i Ljuljzim Hasanaj su danas pred sudom ponovili navode iz svoje odbrane, tvrdeći da nisu krivi, da se više od četiri godine nalaze neosnovano u pritvoru.

Optuženi Luan Hasanaj je od suda zatražio da im se da odšteta za vrijeme koje su proveli u pritvoru.

Optužena Nure Hasanaj je navela da je sve ovo protiv njih montirano. 

Njen advokat Aleksa Stanković je naveo da nema dokaza da je ona počinila s umišljajem krivično djelo ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti. 

Izricanje presude zakazano je za 12. mart u 8.30 časova.

Podsjećamo, Apelacioni sud Crne Gore je nedavno ukinuo presudu od ukupno 120 godina robije, koja je u prvom postupku izrečena Hasanajima. Kaznu od po 40 godina robije tada je izreklo sudsko vijeće kojim je predsjedavala sudija Milena Matović. Službenik policije Milutni Leković ubijen je 15. decembra 2019. godine u Herceg Novom, dok je bio na dužnosti.

Viši sud je Hasanajima 24. marta ove godine  izrekao presudu od  po 40 godina robije za teško ubistvo Lekovića i po pet godina zatvora  za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Luan Hasanaj, koji je osuđen direktni izvršilac ubistva, prvom  odlukom Višeg suda osuđen je i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija na tri godine zatvora.

Navodi istrage:

Prema navodima optužnice, Hasanaj je 15.decembra 2019. godine hicem iz pištolja "CZ” ubio policajca na dužnosti Milutina Lekovića dok se nalazio u policijskom vozilu “dačija daster” u Igalu. Potom je, kako se navodi u optužnici, pištolj uperio u policajca Aleksandra Kilibardu, u namjeri da ga liši života. Ubistvo se dogodio 15. decembra 2019. godine oko 14.40 časova.

Leković i Kilibarda su tog dana priveli Luana, Ljuljzima i Nure Hasanaj jer kod sebe nijesu imali lična dokumenta. Okrivljeni su odmah nakon ubistva Lekovića i udara vozila u betonsku ogradu pored puta, izašli iz automobila i iz gepeka uzeli kesu, nakon čega su se dali u bjekstvo.

Nakon kraće portage, bjegunci su uočeni u naselju Sutorina, a Luan Hasanaj je tada uzeo pištolj koji je uperio prema policajcima koji su ih uočili i uz prijetnje pokušao da sa bratom i majkom uđe u policijski kombi,,reno trafik“ kojim su planirali dalji bijeg.

Oni su uspjeli da uđu u kombi i nastavili da prijete policiji. Ovog puta osim pištoljem, Luan je zaprijetio i aktiviranjem bombe, na šta je jedan od policajaca Luana pogodio u ruku u kojoj je držao pištolj i tako ga onesposobio, prenosi Dan.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.