Sud naložio prinudno dovođenje Željka Vukovića

Sud naložio prinudno dovođenje Željka Vukovića

Suđenje Željku Vukoviću za učešće u pokušaju ubistva književnika Jevrema Brkovića 24.oktobra 2006. Godine, kada je NN napadač ubio Brkovićevog tjelohranitelja Srđana Vojičića danas je u podgoričkom Višem sudu odloženo za 9.april, pošto se optuženi nije pojavio.

Sutkinja Katarina Padalica naložila je prinudno dovođenje Vukovića obzirom da nije sudu pružio valjane razloge za svoj nedolazak.

Branilac Vukovića, advokatica Aleksandra Rogošić je predočila sudu da je pokušala telefonski da stupi u kontakt sa Vukovićem, ali da je on nedostupan.

Podsjetila je na njegovo jako loše zdravstveno stanje u kome je bio na prethodnom ročištu.

Rođak pokojnog Vojičića, Puniša Vojičić negodovao je zbog toga što je sud sljedeći termin suđenja zakazao tek za mjesec smatrajući da na taj način razvodnjava postupak za događaj od prije 18 godina.

Apelacioni sud ukinuo je raniju presudu Višeg suda kojom je Željko Vuković osuđen na tri i po godine zatvorske kazne zbog pokušaja ubistva Brkovića ispred zgrade u kojoj je stanovao.

Vuković je istom presudom oslobođen od optužbe da je ubio Srđana Vojičića kojeg je, prema navodima presude, upucao N. N. napadač kada je pokušao da pomogne Brkoviću čuvši njegovo zapomaganje. Prvostepenu presudu izrekla je sutkinja Vesna Kovačević.

Prema navodima prvostepene presude, tokom sudskog postupka utvrđeno je da je Vuković sa N. N. osobom umišljajno pokušao da ubije Brkovića. Oni su naoružani metalnim šipkama u 21.50 časova u Ulici obala Ribnice sačekali da iz „audija A6“ kojim je upravljao Vojičić izađe Jevrem Brković, koji se uputio ka ulazu broj 8 zgrade u kojoj živi.

Vuković i N. N. osoba su neopaženo prišli Brkoviću i napali ga metalnim šipkama. Nakon prvog udarca u glavu, Brković je iz ruku oteo šipku Vukoviću i oborio ga a potom odgurnuo i drugog napadača. Čuvši zapomaganje Brkovića, Vojičić je krenuo da mu pomogne, N. N. napadač je u njega ispalio najmanje dva projektila od kojih ga je jedan pogodio u lijevom slabinskom predjelu.

Vojičić je preminuo usljed iskrvavljenja iz rascjepa aorte, gušterače, tankog i debelog crijeva. Za vrijeme napada na Vojičića, Brković je uspio da se skloni u ulaz zgrade u kojoj živi, dok su Vuković i N. N. napadač pobjegli. Vuković je uhapšen 24. oktobra 2019. godine a šest mjeseci kasnije protiv njega podignuta je optužnica za pokušaj ubistva Brkovića i ubistvo Vojičića.

Optuženi Vuković pred sudom nije želio da iznosi odbranu, navodeći da ostaje pri izjavama datim u ranijoj fazi postupka. Vuković je u prvoj izjavi naveo da nema veze sa napadom na Vojičića i Brkovića. On je u tužilaštvu tvrdio da ne poznaje Brkovića, niti je poznavao Srđana Vojičića.

Ispričao je da se bavio sakupljanjem željeza od čije je prodaje kupovao drogu.

“Nikada nikog nijesam napadao niti udarao metalnom šipkom. Nijesam učestvovao u događaju gdje je neko lice pucalo u neko drugo lice. To što je moj DNK trag nađen na šipci jedino može biti da sam u prolazu dodirnuo i odbacio tu šipku, vidjevši da od nje ne mogu zaraditi”, stoji u prvoj izjavi koju je ovaj optuženi dao u istrazi.

U drugoj izjavi pred tužilaštvom u novembru 2019. godine, Vuković je ponudio istražiteljima da im ispriča ,,sve od A do Š“ u zamjenu za status zaštićenog svjedoka u ovom slučaju.

U trećoj izjavi datoj u aprilu 2020. godine, Vuković je kazao da će ispričati sve ali Specijalnom tužilaštvu, jer je u predmetnom događaju učestvovalo više lica, nalogodavaca i organizatora.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.