Savić: Spajić nije uspio da nametne autoritet

Savić: Spajić nije uspio da nametne autoritet

Politikolog i saradnik na Fakultetu političkih nauka u Podgorici Marko Savić smatra da će situacija u vezi sa smjenom direkotra Uprave policije Zorana Brđanina imati više posljedica. Crna Gora šalje poruku da ne poštuje odluke suda, a premijer Milojko Spajić pokazao je da nije uspio da nametne autoritet - ističe Savić za 24 sata Televizije E.

- Premijer Milojko Spajić nije uspio da nametne autoritet. Izgubio je uporište u onome što je govorio tokom predizborne kampanje, da će se snažno zalagati za meritokratiju, za poštovanje zakona, pa time i sudskih presuda. Spajić, ili ne želi, ili nema kapacitet da se suoči sa onim što su partitokratski, uski interesi konstituenata Vlade, kao što je pitanje imenovanja u sektoru bezbijednosti, za koji se tako jako drže Demokrate i žele da to bude dio kojim će oni vladiti - kaže Savić.

Prije toga je sličnu bitku izgubio u odnosu na Andriju Mandića i njegove poduhvate. Ćutanje sa najviših državnih instanci govori da se sa Mandićom ne treba sukobljavati i da mu se daje prostor da sprovodi svoju agendu, kako želi.

Narativ Demokrata ispod radara

Sve vrijeme, navodi Savić, prolazi ispod radara narativ koji želi da plasira dio Vlade.

- Pogotovo onaj dio Vlade koji dolazi od Demokrata, a to je da je Zoran Brđanin dio bivše vlasti i da kao takav nije podoban, odnosno, da ministar unutrašnjih poslova nema povjerenja u njega. Međutim, koliko mene sjećanje služi, Brđanin se prijavio na konkurs dok je gospodin Sergej Sekulović bio na mjestu Ministarstva unutrašnjih poslova. Tako da o pitanjima meritokratije najmanje mogu da govore oni koji su zaduženi za partijska zapošljavanja, a obećavali su nešto sasvim drugo - podsjeća Savić.

Upozorava da će odluka Vlade da smijeni Zorana Brđana sa mjesta direktora Uprave policije imati više posljedica.

- Pokazaće se da presude sudova u Crnoj Gori ne znače apsolutno ništa. To je nastavak narativa Šaranovićevog prethodnika, gospodina Filipa Ađića, koji je govorio da su zakoni nesrećeno napisani, pa ih se ne treba ni slijepo držati. Međutim, dok god su zakoni važeći, svi ih se moraju pridržavati. To je, zapravo, poruka koju mi kao građani treba da dobijemo od nosilaca vlasti. A ne dobijamo je. Koji to konkurs za bilo koje mjesto, a kamoli za V.D. direktora Uprave policije, traje od ponedjeljka do petka? Kakav je to javno - interni konkurs, koji je to tip konkursa - pita se Savić.

Slučaj Raonić – pravni konglomerat

Savić smatra i da je slučaj nezakonitog imenovanja Borisa Raonića na mjesto generalnog direktora Radio televizije Crne Gore pokazatelj koliko uski interesi idu daleko.

- Vidjeli smo i u slučaju izbora Borisa Raonića na mjesto generalnog direkotra Radio televizije Crne Gore, koliko je to jedan pravni konglomerat svega i svačega. Tu smo vidjeli da kad su uski interesi u pitanju, ne samo pojedinac, nego i čitava kolektivna tijela pokušavaju da izvrdaju ono što bi trebalo da bude ključna poruka - da se presuda suda mora poštovati - poručuje politikolog Savić.

Inicijativa o smjeni Mandića bez velikih šansi

Savić sumnja da će inicijativa o smjeni Andrije Mandića biti uspješna, ali je, ističe, važno da opozicija pokaže da je kadra da napravi pritisak na nosioce izvršne i zakonodavne vlasti.

- Nažalost, iz tih redova nije smo imali puno takvih intencija koje bi pokazale da zapravo opozicija ima taj kapacitet. Često se govori samo DPS-u, ali nijesu samo oni opozicija. Dakle, riječ je svim partijama koje ne učestvuju u vlasti - zaključuje Savić.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.