Izrael ambasadora pri UN-u povlači 'na konsultacije'

Izrael ambasadora pri UN-u povlači 'na konsultacije'

Izrael je u ponedjeljak objavio da svog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama povlači "na konsultacije" i optužio UN za pasivnost prema Hamasu. To je učinjeno uoči objavljivanja izvještaja UN-a o seksualnom nasilju koje su militanti palestinskog Hamasa počinili 7. oktobra 2023. tokom napada na jug Izraela čije rukovodstvo nije zadovoljno reagovanjem UN-a na taj dokument.

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN-a Pramila Patten je u ponedjeljak objavila izvještaj u kojem su sumirani nalazi poslije njene posjete Izraelu i Zapadnoj obali.

Među nalazima je i da je potvrđeno da je počinjeno seksualno nasilje tokom napada Hamasa.

"Naredio sam našem ambasadoru pri UN-u Giladu Erdanu da se vrati u Izrael na hitne konsultacije poslije pokušaja zataškavanja ozbiljnog izvještaja UN-a o masovnom silovanju koje su počinili Hamasa i njihovih pomagači 7. oktobra", rekao je u poruci na mreži X izraelski ministar spoljnih poslova, Israel Katz.

Katz je u poruci objavio da, uprkos ovlaštenju koje je dato generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu, Guterres nije tražio da se sazove Savjet bezbjednosti i razmotri nalaze u izvještaju da bi se Hamas proglasio terorističkom organizacijom i uvele sankcije protiv njegovih pristalica.

U objavi na mreži X Katz je pozvao Guterresa da proglasi Hamas terorističkom organizacijom.

Sjedinjene Države i Evropska unija su Hamas označile za terorističku organizaciju.

Šef diplomatije Izraela je napisao da se u najnovijem izvještaju UN-a detaljno navode zločini Hamasa počinjeni 7.oktobra, "uključujući masovna ubistva, silovanja i sistematske seksualne prestupe".

"Vrijeme je za akciju. Hamas mora biti globalno proglašen terorističkim entitetom, a zemlje koje ga podržavaju označene kao sponzori terorizma", dodao je Katz, ocijenivši da je imperativ uklanjanje iz Gaze Agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), čije osoblje Izarel optužuje za saradnju s Hamasom, i da hitno puštanje Hamasovih talaca mora biti prioritet.

Izvor:Slobodnaevropa

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.