Francuska danas postaje prva zemlja koja u svoj Ustav uvela pravo na abortus

Francuska danas postaje prva zemlja koja u svoj Ustav uvela pravo na abortus

Francuska će danas postati prva zemlja koja je uključila dobrovoljni prekid trudnoće u svoj Ustav, za razliku od mnogih zemalja u kojima se to pravo ograničava.

Predstavnici oba doma francuskog parlamenta – Senata i Narodne skupštine, će se okupiti na svečanosti u dvorcu Versaj gdje treba da odobre izmenu Ustava koju je predložila vlada.

Četiri dana prije 8. marta, Međunarodnog dana prava žena, ovom reformom će se u član 34. Ustava uvesti rečenica – „Zakonom se utvrđuju uslovi pod kojima se ostvaruje sloboda zagarantovana ženama da pribjegnu dobrovoljnom prekidu trudnoće“.

„Kada su prava žena napadnuta širom svijeta, Francuska ustaje i stavlja se na čelo napretka“, rekao je nedavno premijer Gabrijel Atal.

To će biti „prva ustavna odredba tako eksplicitna na tu temu, ne samo u Evropi, već i u svijetu“, rekao je Li Hoktor, stručnjak Centra za reproduktivna prava, američke organizacije koja brani pravo na abortus.

Prema anketama, upisivanje prava na abortus u Ustav podržava više od 80 odsto francuskog stanovništva.

Protivnici abortusa najavili su skup ispred dvorca Versaj tokom dana, dok će pristalice prekida trudnoće okupiti na trgu Trokadero. Taj skup u Parizu su incirale gradske vlasti i organizacije za prava žena.

Abortus je u Francuskoj legalizovan 1975. godine, četiri godine poslije apela u kojem su 343 žene, među kojima slavne glumice Žana Moro, Katrin Denev i spisateljice Simon de Bovoar, Margerit Diras i Fransoaz Sagan priznale da su imale abortus.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.