Dukaj drma Božovićevu fotelju: Država provjerava zakonitost upravljanja Opštinom iz zatvora

Dukaj drma Božovićevu fotelju: Država provjerava zakonitost upravljanja Opštinom iz zatvora

Upravna inspekcija Ministarstva javne uprave izuzela je obimnu dokumentaciju Opštine Budva, kako bi utvrdila da li je pritvoreni predsjednik Milo Božović zakonito donosio odluke i obavljao dužnost od kada se nalazi iza rešetaka spuškog zatvora.

Božović je uhapšen sredinom aprila prošle godine po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, pod optužbom da je dio policijskog narkokartela koji je švercovao tri tovara kokaina. Božović je to demantovao...

Od kada je u zatvoru, Božović je donio brojne odluke, potpisao milionski vrijedne ugovore, te za svog glavnog koordinatora, koji je rukovodio lokalnom administracijom, imenovao predsjednika parlamenta Nikolu Jovanovića. Punih deset i po mjeseci službena dokumenta se, uz saglanost Višeg suda, iz Opštine dostavljaju Božoviću u Spuž na ovjeru...

Traže dokaze
Maraš Dukaj je zahtijevao listu propisa i drugih akata koje je predsjedniik Opštine dostavio Skupštini opštine na usvajanje u 2023. godine, sa informacijom koji akti su usvojeni, a koji nijesu, uz obrazloženje zašto nijesu.

“Listu zakona, drugih propisa, opštih akata koje je predsjednik Opštine izvršavao u 2023, kao i akte, informacije i druga dokumenta koja potvrđuju djelovanje predsjednika Opštine u 2023. Informaciju o strateškom planu razvoja opštine Budva koja će sadržati podatke o tome da li je strateški plan aktuelan, ako nije da li je predsjednik pripremao i predložio novi strateški plan razvoja. Informaciju o sprovođenju strateškog plana razvoja, kao i sve akte koji su proistekli i koji potvrđuju sprovođenje strateškog plana. Listu svih aktuelnih razvojnih planova i programa, sa informacijom i aktima koji potvrđuju implementaciju navedenih planova i programa. Listu svih aktuelnih razvojnih planova i programa koji su istekli i nijesu donijeti novi sa obrazloženjem zašto nijesu”, zatražio je Dukaj.

Ministar je tražio i da se dostavi lista svih strateških dokumenata od državnog značaja koje implementira Opština Budva, kao i akte koje je predsjednik donio u postupku njihove implementacije.

“Sve akte koje je predsjednik Opštine donio u cilju usmjeravanja i usklađivanja rada i službi lokalne uprave i javnih službi radi efikasnijeg ostvarivanja njihovih funkcija i kvalitetnijeg pružanja javnih usluga. Sve akte koje je predsjednik Opštine donio u postupku vršenja upravnog nadzora nad radom organa i službi, i javnih službi. Izvještaj o stanju imovine Opštine Budva. Sve akte koje je predsjednik Opštine donio u skladu sa članom 59 u 2023. godini, kao i akte koje je dostavio Skupštini opštine na usvajanje”, dokumenta su koje je između ostalog tražio Dukaj.

Radović: Ko je odlučivao koji će papiri odlaziti u Spuž na potpis
Lider budvanskih Demokrata Krsto Radović kaže za “Vijesti” da je Upravna inspekcija trebala i imala razloga da dođe još prije pola godine…

“Mi sa sigurnošću ne možemo tvrditi da li je bilo nezakonitih postupanja unutar uprave, ali možemo potvrditi da je bilo dosta nelogičnih i vremenski upitnih predloga, rješenja i odluka. Takođe, možemo potvrditi uzurpaciju izvršne vlasti od strane presjednika SO Nikole Jovanovića, kao i vansistemsko ponašanje istog. Siguran sam da su u velikom obimu antidatirani dokumenti, takođe veliko je pitanje sortiranja dokumentacije i slanja u Spuž, da li su se slale blanko uplatnice i papiri, ko je taj ko o tome odlučuje? Mnogo je pitanja i sumnji na koje se nadam da ćemo dobiti odgovore...”, istakao je Radović.

Prema njegovim riječima, najbolja opcija je da se uvede prinudna uprava i da se raspišu izbori.

“A šta se tačno radilo u Opštini sigurno će se najbolje vidjeti kada dođe nova većina koja će upravljati gradom...”, naglasio je Radović.

Rađenović: Zakoni nijesu predvidjeli ovakve situacije
Predsjednik budvanskog odbora GP URA Blažo Rađenović kazao je da ako upravni nadzor koji sprovodi Ministarstvo javne uprave pokaže da Božović duže od šest mjesci nije vršio poslove iz svoje nadležnosti u dijelu staranja o izvršenju zakona, strateškog plana razvoja ili strateških akata od državnog značaja, kako propisuje član 63 stav 2 Zakona o lokalnoj samoupravi, onda “svakako očekujemo preduzimanje zakonom predviđenih mjera u smislu upozorenja, pa i podnošenje predloga za njegovo razrješenje Vladi”.

“Nadležni sudski organ je odobravao svako potpisivanje dokumentacije od strane pritvorenog predsjednika Opštine Budva. Na taj način on je obavljao funkciju... u najvećem dijelu propisane nadležnosti nesmetano, iz Istražnog zatvora. Nažalost, naši zakoni nisu pisani da bi predvidjeli nelogične i neobične situacije poput upravljanja opštinom iz zatvora, iako je u posljednjih deset godina sasvim bilo jasno da će do njih dolaziti, te ih je privremeno i trebalo i predvidjeti. Sa druge strane, dokle god sud dozvoljava upravljanje opštinom iz zatvora, a lokalna skupština to ne problematizuje i ne rješava u cilju, ako ničega drugog onda, očuvanja ugleda lokalne administracije, predsjednik opštine nesmetano može upravljati opštinom na ovaj način. Imajući u vidu da Zakon o lokalnoj samoupravi u članu 63 stav 2 definiše šta znači ne vršenje poslova iz svoje nadležnosti od strane predsjednika opštine u vremenu dužem od šest mjeseci, prepoznajući ih kao ne obezbjeđivanje izvršavanja zakona, sprovođenja strateškog plana razvoja opštine i drugih razvojnih planova i programa, kao i strateških dokumenata od državnog značaja, ne očekujemo da će doći do otkrivanja nekih protivzakonitosti”, kazao je Rađenović.

DPS: Preispitati dozvole za gradnju Božovića i ortaka
U najjačoj budvanskoj opozicionoj partiji, DPS-u, smatraju da zakonitost odluka koje je donosio Božović treba da utvrde nadležne institucije.

“A da li zdravorazumski imamo osnova da sumnjamo u legitimitet upravljanja Budvom iz zatvora - imamo. Upozoravali smo na scenario koji je bahatošću, samovoljom i bezakonjem lokalne vlasti doveo Budvu do rasula u kom se danas nalazi. Dio odgovornosti nalazi se i u rukama državnih institucija, koje su morale na vrijeme da reaguju kako ne bismo dozvolili da tek nakon 10 mjeseci govorimo o (ne)zakonitostima u radu Opštine. Međutim, šta očekivati od onih koji su lokalnim vlastodršcima, a svojim partijskim kolegama, omogućili da u našem gradu zavedu totalnu anarhiju i da su taoci takve neodgovorne politike isključivo građanke i građani Budve”, kazali su “Vijestima.

Upitani šta očekuju od Ministarstva da uradi ukoliko upravni nadzor pokaže da je bilo zakonskih propusta u radu administracije tokom boravka Božovića u zatvoru, iz DPS-a ističu da u prethodne tri godine “smo imali prilike da gledamo kako se u Skupštini Crne Gore krši Ustav, i to svjesno, te da su počinioci prolazili nekažnjeno”.

“Želimo da vjerujemo u neku novu praksu, ali teško je odagnati sumnju, jer su oni koji su dio zakonodavne i izvršne vlasti do sada pokazali da im je populizam, politička pripadnost i politikanstvo bliže negoli istina i pravda! Danas smo u situaciji da, između ostalog, imamo 10 mjesečnih zarada zaposlenih u Opštini koje su potpisane u Spužu. Šta treba očekivati, ako se zakonitost dovede u pitanje, da se te zarade vrate?! Nećemo dozvoliti da naši sugrađani budu oštećeni zbog nečijeg nesavjesnog rada i nepostupanja po zakonu, bićemo uz njih više nego ikad prije i pomoći im da se izbore za svoja prava”.

Ocijenili su da bi Božović trebalo da vrati zarade, jer posao za koji je biran, kako ističu, ne može obavljati iz zatvora.

“U slučaju da se rad državnih organa poboljša, a što iskreno želimo, insistiraćemo da se preispita svaka pojedinačna odluka donesena u periodu Božovićevog boravka u Spužu, a naročito pojedine dozvole za gradnju objekata koje pritvoreni predsjednik Opštine gradi sa svojim ortacima”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.