Milović: Crna Gora u narednom periodu mora biti primjer kako se ispunjavaju zadaci Brisela

Milović: Crna Gora u narednom periodu mora biti primjer kako se ispunjavaju zadaci Brisela

Crna Gora ima punu podršku Češke Republike na putu ka Evropskoj uniji, zaključeno je na sastanku ministra pravde Crne Gore Andreja Milovića, i ministra za evropska pitanja Češke Republike, Martina Dvoržaka.

Iz tog ministarskog resora saopštili su da Dvoržak je kazao da je “impresioniran rezultatima koje Ministarstvo pravde Crne Gore postiže posljednjih mjeseci”.

“Veoma smo zadovoljni napretkom koji je Crna Gora ostvarila u oblasti pravosuđa i temeljnih prava. U tom smislu, i kao Vlada, a posebno Vi lično kao ministar pravde, zaslužujete veliku pohvalu i našu ličnu podršku da nastavite odličan posao koji radite”, istakao je češki ministar evropskih poslova.

Dvoržak je kazao, da je Češka veliki zagovornik proširenja EU na zapadni Balkan, prvenstveno prijemom Crne Gore.

“EU traži konkretne rezultate i reforme. Prag prepoznaje da nakon dužeg vremena Crna Gora ponovo veoma ozbiljno pristupa tom poslu, posebno u resoru pravde, i zato možete računati na našu ekspertsku pomoć i punu podršku kako biste uspješno završili proces pridruživanja i postali nova, 28. članica Unije”, kazao je Dvoržak, i naglasio da se” šansa koja se otvorila Crnoj Gori ne bi smjela propustiti”.

Iz resora navode da Milović je objasnio da Ministarstvo pravde “odlično shvata važnost trenutka i uveliko radi na ispunjavanju zadataka iz najzahtjevnijeg poglavlja 23”.

“U Ministarstvu pravde se radi zaista nezabilježenim intenzitetom i dinamikom, što se vidi po rezultatima. Pravosudne institucije su nakon predugog perioda difunkcionalnosti prakrično dovedene u redovno stanje. Pripremamo i okvir za formiranje posebnog Specijalnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije i ratnih zločina. Temeljno radimo na izmjenama i dopunama seta veoma bitnih zakona, koje su ključan dio agende Poglavlja 23” što sve zajedno govori”, kazao je Milović, da će Crna Gora u “vrlo dogledno vrijeme ispuniti sva najzahtjevnija mjerila za pristupanje EU”.

“Takav pristup gdje nemamo rezervnu opciju, nemamo “plan B”, i ovakva predanost vjerujem zaslužuju podršku i priznanje iz Brisela u vidu usvajanja Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) do ljeta, u toku belgijskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije (EU)”, zaključio je crnogorski ministar pravde.

Iz ministarstva su kazali da Milović se zahvalio Dvoržaku na podršci zvaničnog Praga i istakao da Crna Gora u “narednom periodu mora biti primjer kako se ispunjavaju zadaci Brisela i kako se jedna država sprema za ulazak u porodicu uređenih država EU”.

Izvor:Mportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.