Uhapšen advokat Navaljnog
Foto: EPA

U Moskvi

Uhapšen advokat Navaljnog

Advokat ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji je umro u zatvoru ovog mjeseca, navodno je uhapšen u Moskvi, prenosi BBC.

Prema pisanju ruskih medija Vasilij Dubkov je priveden je zbog "kršenja javnog reda" . Nakon Navaljnijeve smrti, Dubkov je otišao na Arktik gdje je Navaljni bio u zatvor.

Advokati Navaljnog, Vadim Kobzev, Igor Sergunin i Aleksej Lipster uhapšeni su pod optužbama za "ekstremizam".

U januaru je Olga Mihajlova, još jedna advokatica opozicionog čelnika, optužena za isti zločin, pa je odlučila da ostane u egzilu.

Ruske vlasti zabranile su 2021. rad kancelariji za borbu protiv korupcije koju je vodio Navaljni zbog "ekstremizma".

Tijelo opozicionog lidera držale su zatvorske vlasti više od sedmicu nakon njegove smrti. Njegova majka, Ljudmila Navaljnaja, otputovala je u udaljeni zatvor "Polar Wolf" gdje je on umro kako bi preuzela njegovo tijelo, u pratnji Dubkova.

Tijelo je predato njegovoj majci osam dana nakon smrti. Navaljnaja rekla je da su joj vlasti prijetile jer su željeli da njezin sin bude pokopan u "tajnosti".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.