Šćekić pozvao nadležne institucije da preduzmu sve neophodne mjere u cilju zaštite prava djeteta

Šćekić pozvao nadležne institucije da preduzmu sve neophodne mjere u cilju zaštite prava djeteta

Danas je održana prva - konstitutivna sjednica Savjeta za prava djeteta kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade Dragoslav Šćekić, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Pored članova Savjeta koje čine predstavnici izvršne vlasti, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, direktor Uprave za statistiku, direktorica Zavoda za socijalnu i dječiju zaštitu, savjetnica potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade, predstavnica nevladinog sektora i predstavnica djeteta, iz Vlade je saopšteno da su sjednici prisustvovali su i gosti iz UNICEFA, odnosno Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori sa saradnicom Nadom Đurović Martinović.

Kako navode u saopštenju, na sjednici je razmatrano pet tačaka dnevnog reda i to: Izvještaj o radu Savjeta za prava djeteta za prethodnu godinu, Poslovnik o radu Savjeta za prava djeteta za prethodnu godinu, Program rada Savjeta za prava djeteta za 2024. godinu, Informacija o realizaciji Mjera za prevenciju, suzbijanje i djelovanje Vlade Crne Gore u slučajevima nasilja među djecom, adolescentima i mladima 2023 i Usmena informacija o regionalnoj konferenciji pod nazivom „Na putu ka izvrsnosti: Udruženim snagama ka djelotvornoj dječijoj zaštiti sa modelnom Barnhaus”.

“Usvojen je Izvještaj o radu Savjeta za prethodnu godinu kao i Poslovnik o radu Savjeta za prava djeteta. Radi kontinuiteta zaštite prava djeteta za koje se zalaže Savjet za prava djeteta, predsjednik Savjeta za prava djeteta gospodin Dragoslav Šćekić predložio je da se nastavi sa dvogodišnjim programom rada Savjeta za prava djeteta i nastavi realizacija svih započetih aktivnosti kao i da se program proširi novim idejama koje predlažu nadležni resori. Povodom pitanja realizacije Mjera za prevenciju, suzbijanje i djelovanje Vlade Crne Gore u slučajevima nasilja među djecom, adolescentima i mladima 2023 većina članova Savjeta uzela je učešće u raspravi, nakon čega su zajednički usvojeni zaključci nastavka borbe protiv nasilja i borbe za zaštitu dječijih prava u kom smjeru će nadležni resori dostaviti svoje predloge sekretarki Savjeta kako bi se ta pitanja uvrstila na dalje razmatranje u radu Savjeta”, navode u saopštenju.

Vezano sa zaštitom djece koja su žrtve nasilja, i usmeno je, ističu, obrazložena informacija o organizaciji konferencije pod nazivom: „Na putu ka izvrsnosti: Udruženim snagama ka djelotvornoj dječijoj zaštiti sa modelom Barnhaus” koja će, navode, biti organizovana od Vlade Crne Gore, zajedno sa Savjetom Evrope i UNICEF-om.

Šćekić je, dodaju, pozvao sve nadležne institucije da se preduzmu sve neophodne mjere u cilju zaštite prava djeteta i omogućavanju da svako dijete živi u zdravoj sredini u kojoj se poštuju sva prava djeteta koja su zajamčena domaćim i međunarodnim propisima koje je Crna Gora ratifikovala. Istakao je i da je važno učešće djece u Savjetu za prava djeteta zbog čega ga, kako ističu iz Vlade, posebno raduje što imam predstavnika djece u Savjetu za prava djeteta “čiji glas će se u Savjetu čuti.”

U konačnom, iz Vlade ističu da je pozivao i nevladin sektor da putem nastavka jedne lijepe saradnje zajednički istupamo u borbi za zaštitu prava djeteta jer su djeca najveće bogatstvo ovog društva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.