EU osudila odluku Rusije da Radio Slobodna Evropa proglasi za „nepoželjnu organizaciju“

EU osudila odluku Rusije da Radio Slobodna Evropa proglasi za „nepoželjnu organizaciju“

Evropska unija je osudila odluku Rusije da proglasi Radio Slobodna Evropa (Radio Free Europe/Radio Liberty), kojeg finansiraju SAD, za ''nepoželjnu organizaciju'', saopštio je portparol EU Peter Stano.

Stano je na društvenoj mreži Iks (X) napisao da da je to još jedan napad Moskve na slobodu medija, izražavanja i pluralistički pristup građana informacijama.

„Rusija bi trebala da ukine zakon o nepoželjnim i stranim agentima koji se koriste za represiju i utišavanje kritičnih glasila“, napisao je on.

Ministarstvo pravosuđa Rusije je u utorak dodalo RSE na listu stranih i međunarodnih nevladinih organizacija čije su aktivnosti prepoznate kao nepoželjne na teritoriji Rusije, objavljeno je na internet stranici Minstarstva.

Ta medijska korporacija je u Rusiji svrstana u „strane medijske agente“. Ranije je Javno tužilaštvo Rusije odlučilo da aktivnosti RSE označi kao nepoželjne.

Moskovski sud je marta prošle godine proglasio bankrot poslovanja Radija Slobodna Evropa u Rusiji pošto je kompanija odbila da plati niz kazni od ukupno više od milijardu rubalja (14 miliona dolara) zbog nepoštovanja ruskog Zakona o stranim agentima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.