Kraj štrajka prosvjetara: Sindikat prihvatio ponudu Spajića

Kraj štrajka prosvjetara: Sindikat prihvatio ponudu Spajića

Glavni odbor Sindikata prosvjete prihvatio je ponudu premijera Milojka Spajića o povećanju zarada u tom sektoru.

Štrajkački odbor Sindikata prosvjete konstatovao je nakon usvajanja prijedloga o povećanju zarada da prekidaju štrajk.

Spajić je na sinoćnjem sastanku predložio da se zarade u prosvjeti povećaju 10 odsto od prvog jula, a  od septembra i početka nove školske godine još sedam odsto.

Prema našim saznanjima, Glavni odbor je na elektronskoj sjednici usvojio predlog premijera, nakon čega će obustaviti štrajk u osnovnim i srednjim školama.

Podsjećamo, Odbor se, prema ranijim najavama, sastao danas kako bi razmotrili ponudu Vlade. Oni će odluku saopštiti zvanično večeras na pres konferenciji.

Prosvjetarima je po Granskom kolektivnom ugovoru trebalo da se od januara uveća zarada po koeificijentima deset odsto. Kako to uvećanje Vlada nije propisala budžetom, radnička organizacija je tražila da to učine i zaprijetila štrajkom. Dali su bili rok Vladi da se dogovore do kraja januara, ali su se pregovori odužili.

Sindikalci su u ponedjeljak organizovali štrajk u školama i vrtićima i saopštili su da će ga prekinuti kada postignu kompromis sa Vladom.

U međuvremenu je resorno Ministarstvo tužilo Sindikat, tvrdeći da je štrajk organizovan nezakonito, te su obaviješteni i profesori koji štrajkuju, a ne drže redovnu nastavu da mogu ostati bez posla. Međutim, iz Sindikata prosvjete je saopšteno da im je ministarka sinoć rekla tokom razgovora da profesori neće biti sankcionisani, te da će i oni povući tužbu, a sve u skladu postignutog kompromisa.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.