Izraelski parlament usvojio deklaraciju protiv unilateralnog priznanja palestinske države

Izraelski parlament usvojio deklaraciju protiv unilateralnog priznanja palestinske države

Izraelski parlament (Kneset) usvojio je danas deklaraciju protiv osnivanja palestinske države, upravo u vreme sve češćih međunarodnih poziva da se modelom dvije države postigne rešenje decenijskog sukoba Izraela i Palestinaca.

Netanjahuova konzervativna partija Likud je saopštila da je 99 od 120 poslanika podržalo deklaraciju koju je nedavno usvojila vlada, prenijeli su izraelski mediji.

Izraelski stav je takođe da bi svaki stalni sporazum sa Palestincima trebalo postići direktnim pregovorima između dvije strane, a ne međunarodnim diktatima.

Lider izraelske opozicije Jair Lapid, vođa stranke centra Ješ Atid (Ima budućnosti), glasao je za deklaraciju, a poslanicima je rekao da ne vjeruje da postoji namera SAD da unilateralno prizna palestinsku državu.

Nastojanja da se postigne rešenje po modelu dvije države, formirnjem palestinske države na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze pored Izraela, su u zastoju od 2014. godine.

Netanjahu je ocijenio da bi unilaterlano priznanje paletinske države poslije masakra 7.oktobra bilo velika nagrada za terorizam, nagrada bez presedana i da bi spriječilo svaki budući mirovni sporazum.

Velika Britanija, SAD i druge zapadne zemlje su podržale ideju o nezavisnoj palestinskoj državi , ali su rekle da bi palestinska nezavisnost trebalo da bude dio rešenja do kojeg bi se došlo za pregovaračkim stolom.

Izraelski lider je više puta odbacio mogućnost stvaranja nezavisne palestinske države nakon završetka rata protiv Hamasa.

Predsednik SAD Džozef Bajden pokušava da omogući postizanje šireg sporazuma na Bliskom istoku koji bi uključio Saudijsku Arabiju i druge arapske zemlje, koje bi navodno normalizovale odnose sa Izraelom uz istovremeno stvaranje palestinske države.

 

Izvor:N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.