Posljednja prilika za Asanža da spriječi izručenje SAD-u
(Foto: Guliver)

Posljednja prilika za Asanža da spriječi izručenje SAD-u

Osnivač "WikiLeaksa" Džulian Asanž započinje danas moguće posljednju pravnu bitku koja bi ga mogla spasiti od izručenja Sjedinjenim Američkim Državama(SAD) iz Velike Britanije, nakon 13 godina borbe s vlastima na sudovima u Engleskoj, prenosi Rojters.

Američki tužitelji žele suditi 52-godišnjemu Asanžu po 18 tačaka vezanih uz njegovu objavu velike količine povjerljivih američkih vojnih i diplomatskih izvještaja putem "WikiLeaksa".

Tvrde da su informacije koje su procurile životno ugrozile njihove agente, te da za takav zločin nema opravdanja. Asanžove mnogobrojne pristalice smatraju ga herojem protivljenja establišmentu, te novinarom koji se kazneno goni zbog otkrivanja zlodjela i navodnih ratnih zločina koje su počinile SAD.

Njegova pravna bitka počela je 2010. nakon čega je sedam godina proveo u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, prije nego je odande izvučen i zatvoren 2019. zbog kršenja uslova puštanja na slobodu. Otad je u najstrožem zatvoru na jugoistoku Londona, u kojemu se čak i oženio.

Velika Britanija je njegovo izručenje SAD-u odobrila 2022., nakon što ga je sudac isprva obustavio zbog zabrinutosti oko Asanžeovog mentalnoga zdravlja, odnosno opasnosti od samoubistva u slučaju da se deportuje.

Njegovi će advokati pokušati da ospore odluku o izručenju na dvodnevnom saslušanju pred sucima na Visokom sudu u Londonu, kada će Asanž možda posljednji put dobiti priliku da zaustavi izručenje na engleskim sudovima. Njegova žena Stela prošle je sedmice kazala da se radi o pitanju života i smrti.

Braniće se tvrdnjama da je Asanžeov progon politički motivisan, te da se radi o nedopustivom napadu na slobodu govora, kao i kada je prvi put izdavaču suđeno prema američkom Zakonu o špijunaži.

Podržavaju ga Amnesty International, Reporteri bez granica, medijske organizacije koje su sarađivale s WikiLeaksom i australijski političari, kao što su premijer Entoni Albaneze, koji je prošle sedmice glasao za prijedlog povratka Asanža u Australiju. Papa Franjo prošle godine primio je njegovu ženu.

Ako Asanž dobije saglasnost u posljednjem suđenju, održaće se puno saslušanje kako bi se opet razmotrio njegov slučaj. Ako izgubi, preostaje mu samo Evropski sud za ljudska prava (ECHR), na kojem je već uložio žalbu do suđenja u Londonu.

Stela Asanž prošle je sedmice kazala da će podnijeti hitni nalog ECHR-u ako bude trebalo. Poručila je da njen muž neće preživjeti bude li bio izručen.

"Zdravlje mu se pogoršava, kako tjelesno, tako i psihički", kazala je. "Život mu je ugrožen dokle god je u zatvoru, a ako se izruči, umrijeće", kazala je ona.

Asanžeov brat Gabriel Šipton uporedio je osnivača WikiLeaksa s Aleksejem Navaljnim, ruskim opozicionim aktivistom koji je u petak umro u zatvoru dok je služio tridesetogodišnju kaznu.

"Dobro znam kako je to kad vam je voljena osoba nepravedno zatvorena, bez nade da će biti puštena", kazao je za BBC.

"Bojimo se da će umrijeti: da ćemo ga izgubiti i da će nam ga uzeti američki zatvor, ili pak da će umrijeti u britanskom zatvoru", kazao je brat.

"WikiLeaks" proslavio se 2010. kada je objavio videosnimak američke vojske kako u napadu helikopterima Apač u Bagdadu 2007. ubija desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Nakon toga objavio je hiljade tajnih povjerljivih dokumenata i diplomatskih izvještaja u kojima SAD kritikuje svjetske vođe od ruskoga predsjednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.