Zaprijetili otkazima, policajac fotografisao štrajkače

Zaprijetili otkazima, policajac fotografisao štrajkače

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija zatražilo je od zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore da pokrene postupak protiv Sindikata prosvjete radi utvrđivanja nezakonitosti štrajka koji organizuju u školama i vrtićima. Iz radničke organizacije kazali su da na ovaj potez gledaju kao na pritisak kojim im se uskraćuju radna prava.

” Neće nas više ništa iznenaditi od Ministarstva. Prvo su nam ukinuli radna prava, a danas su nam ukinuli i ljudska prava – pravo na štrajk, a sa ovim posjetama policije ćemo vidjeti šta će nam još ukinuti”, rekao je Pobjedi potpredsjednik Sindikata prosvjete Jovan Drašković.

A policija, odnosno inspektori su juče obilazili škole, te je objelodanjena informacija da je jedan policajac u školi u Rožajama fotografisao zaposlene. Uprava policija je saopštila da istražuju taj slučaj.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Rožajama Aldin Kalač kazao je Pobjedi sinoć da su profesori iz Srednje stručne škole u tom gradu podnijeli prijavu ODT protiv F. M. iz tog grada, zbog krivičnih djela neovlašćeno fotografisanje i zloupotreba službenog položaja.

” Predmet je formiran i postupak izviđaja je u toku”, rekao je Kalač.

Nakon što je objelodanjeno da je policajac u Rožajama fotografisao zaposlene u jednoj školi, iz Uprave policije su juče saopštili da utvrđuju činjenice u ovom slučaju.

Podrška uprkos zastrašivanju

Iz radničke organizacije na reakciju nadležnih gledaju kao na pritisak, navodeći da uprskos zastrašivanju dobijaju sve veću podršku prosvjetnih radnika, ali da ima i onih koji se vraćaju u učionice, jer strahuju od odmazde.

Direktori su juče čitali profesorima i profesoricama dopis koji im je stigao iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, a u kom je navedno da treba da se drži redovna nastava, po aktu o minimumu procesa rada iz 2006.godine, ali je i dalje aktuelan. Ko se ne bude toga pridržavao – može da ostane bez posla.

” Protiv zaposlenog koji odbije da izvrši nalog poslodavca izdat radi obezbjeđivanja minimuma procesa rada ili sprečavanja zaposlenih koji ne učestvuju u štrajku da rade ili učestvuje u štrajku koji je organizovan suprotno propisima, kao i u drugim slučajevima, utvrđenim zakonom, biće pokrenut postupak za utvrđivanje teže povrede radne obaveze zbog kojeg se izriče mjera prestanka radnog odnosa u skladu sa zakonom”, navedeno je u dopisu.

Direktorica podgoričke škole ,,Dragiša Ivanović“ Tanja Vujošević potvrdila je Pobjedi da su dobili ovaj dopis. Pročitala je, kako je rekla, profesorima zakon koji je star, važeći, ali to ne znači da – odustaju od štrajka. Vujošević kaže da će vidjeti šta će dalje biti, te da neće držati časove 45 minuta.

” Svi štrajkuju, neće se držati časovi 45 minuta. Petoro nastavnika ne štrajkuje i oni drže onlajn nastavu”, rekla je ona.

Ponovila je da je bila u obavezi da pročita dopis I, komentarišući potencijalne sankcije prema zaposlenima, odgovara – nastavljaju da ne drže nastavu.

Nema dogovora

Sindikat prosvjete je od juče pokrenuo štrajk u školama i vrtićima zato što se nijesu dogovorili sa predstavnicima izvršne vlasti da se ispoštuje ono što je propisano Granskim kolektivnim ugovorom, a po kom zarade treba da im se od januara uvećaju deset odsto.

Sudeći prema jučerašnjem saopštenju Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, oni, između ostalog, zamjeraju radničkoj organizaciji što je jednostrano donijela odluke o štrajku i minimumu procesa rada. Podsjetili su da su da su im propisi stigli 7. februara i da su ih – jednostrano donijeli.

Sindikat je, međutim, ranije u više navrata pozivao resorno ministarstvo da donesu zajedno novi akt o minimumu procesa rada u slučaju štrajka, navodeći da je zastario onaj iz 2006. godine koji propisuje da u slučaju štrajka treba da drže časove 45 minuta. Isticali su da je Zakon o štrajku donešen 2015. godine, te da je poslodavac, odnosno Ministarstvo bilo u obavezi da inicira donošenje novog akta o minimum procesa rada. Govorili su da to Ministarstvo nije učinilo, jer im odgovara stari akt po kom treba da drže časove redovno, 45 minuta, ali mogu da ne drže dopunsku nastavu, i da tako štrajkuju. Radnička organizacije je u više navrata inicirala od resornog ministarstva da se donese novi akt, ali nijesu dobijali, kako su saopštavali, konkretne reakcije. Najavljivali su da će sami da donesu akt, a iz Ministarstva su odgovarali da moraju da drže časove redovno – 45 minuta.

Sindikat je optuživao taj resor da izbjegava svoje zakonske obaveze i poteze Ministarstva su nazivali nedemokratičnim i diktatorskim. Na kraju je Štrajkački odbor Sindikata donio odluku da će da štrajkuju na način da nastavnici dolaze u školu četiri sata, ali da neće izvoditi nastavu, te da su takav način radikalizacije preuzeli iz bosansko-hrvatskog modela.

Ministarstvo izvodi štrajkače na sud

Iz Ministarstva su juče u saopštenju naveli da nakon pokrenutog štrajka reaguju i preuzimaju radnje iz svoje nadležnosti.

” A sve sa ciljem iniciranja postupka pred Osnovnim sudom u Podgorici”, naveli su oni.

Pozivaju se na član 31 Zakona o štrajku, gdje je propisano da postupak za utvrđivanje nezakonitosti štrajka može da pokrene poslodavac, odnosno reprezentativno udruženje poslodavca, reprezentativni sindikat ili štrajkački odbor. Stavom dva istog člana, dalje navode, propisano je da o zahtjevu za utvrđivanje nezakonitosti štrajka odlučuje nadležni sud, u roku od pet dana od dana podnošenja zahtjeva.

” Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija i Vlada Crne Gore ostaju otvoreni za dijalog i pronalaženje kompromisnog i održivog rješenja. S druge strane, institucije su dužne da sprovode aktivnosti koje su normativno propisane u djelokrugu njihovog rada”, rekli su oni.

Policija u školama

Potpredsjednik Sindikata prosvjete Jovan Drašković kazao je juče Pobjedi da su više škola u Podgorici i drugim gradovima obišli službenici Uprave policije, navodeći da inspektori ispituju uprave škole o organizaciji nastave.

Iz Uprave policije tvrde da su policajci, s druge strane, obilazili škole u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima – u cilju održavanja javnog reda i mira, bezbjednosti učenika, kao i zbog mogućih neprijavljenih javnih okupljanja.

” Ovo je bio i biće jedini razlog prisustva policijskih službenika u obrazovnim ustanovama tokom trajanja štrajka”, ističu oni.

Naveli su da su policajci nastojali da prikupe informacije o vremenu, mjestu, obimu, toku održavanja štrajka i mogućih neprijavljenih javnih okupljanja sa stanovišta javnog reda i mira i bezbjednosti građana, a posebno učenika.

Drašković kaže da su službenici Uprave policije posjetili mnoge podgoričke, ali i crnogorske ustanove i da su tražili razne, vrlo čudne informacije.

” Pitali su kako se odvija nastava, a to pita inspektor za kriminalitet, bez ikakvog naloga… U školi u kojoj ja radim bio je inspektor za ekonomski kriminalitet koji je pitao kako se nastava planira, njegov kolega kasnije zvao upravo i pitao za dodatne informacije u vezi sa nastavom”, kazao je Drašković.

Naglasio je da i iz ostalih škola i opština stižu slične informacije.

” Iz drugih gradova stižu informacije da su tražili slične podatke. Inspektori su ulazili u škole bez ikakvog naloga, bez najave da se raspituju za proces rada. Očekujemo od nadležnih da nam objasne ko je donio takvu odluku i čemu ta ispitivanja služe”, poručio je Drašković.

Rekao je da ovaj pritisak samo povećava broj nastavnika koji podržavaju štrajk. Između ostalog, u podgoričkoj OŠ ,,Sutjeska“ planirano je bilo da se juče nastava organizuje u obje smjene, te da nema obustave nastave. Međutim, djeca su nakon prvog časa poslata kući, te im je rečeno da nastavnici štrajkuju i da sjutra ne dolaze na nastavu.

Korijeni problema

Sindikat prosvjete ranije je iz medija saznao da prosvjetarima neće biti uvećana plata deset odsto. Iz Vlade su tada saopštili da su krivi prethodnici, odnosno da Ministarstvo finansija nije planiralo iznose određenim smjernicama. Sindikat im je odgovorio da su to priče za malu djecu, te da su novac koji je trebalo oni da dobiju usmjerili penzionerima kojima su povećali minimalnu zaradu.

Radnička organizacije je predsavnicima Vlade dala bila rok do kraja januara da se dogovore o povećanju zarada ili će pokrenuti štrajk. Njihovi pregovori su se prolongirali, a oni su ujedno pripremili teren i pokrenuli su radikalizaciju. U međuvremenu im je iz Vlade ponuđeno da im se u trećem kvartalu uveća neto zarada za 15 odsto, ali to Sindikat nije prihvatio, je im kroz taj model ne bi bili uvećani doprinosi. Predložili su nekoliko rješenja, o kojima javno nijesu htjeli da govore. Poslali su ih sa resornim ministarstvom na izjašnjenje Ministarstvu finansija. Saopštili su da je prijedlog Vlade blizu njihovim, te da im je samo važno da dobiju uvećanje u bruto iznosu. Zvaničan odgovor od Ministarstva finansija, kako su kazali, još nijesu dobili.

Spajić kontradiktoran

Premijer Milojko Spajić do sada je istupao kontradiktorno u odnosu na temu uvećanja plata prosvjetarima. Izjavljivao je da im neće biti uvećana zarada i da treba da budu strpljivi, a onda i da će ,,prevrnuti svaki kamen“ da dođu do kompromisnog rješenja.

Štrajk Sindikata prosvjete podržala je juče i Unija slobodnih sindikata Crne Gore, sindikati medija, državnih službenika i namještenika, radnika trgovine.

” Uprkos pokušajima da se štrajk zaposlenih u prosvjeti okarakteriše kao politički, kao nezakonit i da se zahtjevi zaposlenih u prosvjeti okarakterišu kao nerealni, svima koji žele da shvate jasno je da se ovdje više ne radi o zahtjevima za povećanje zarade, već o zahtjevima za odbranu garantovanog prava, odbranu prava na kolektivno pregovaranje, odbranu prava na dostojanstvo zaposlenih u prosvjeti i odbranu dostojanstva profesije”, saopšteno je iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Predstavnici Vlade trebalo bi danas da nastave da pregovaraju sa Sindikatom prosvjete o uvećanju zarada.

Božović: Trude se da nas na silu uguraju u učionice

Saopštenjima su se juče ,,sukobljavali“ Ministarstvo prosvjete i predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore mr Radomir Božović. Iz Ministarstva su rekli da prema navedenim podacima, koji su im trenutno dostupni, jasno je da informacija koju je u medijima plasirao predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore o 160 škola koje su obustavile nastavni proces ne odgovara stvarnoj situaciji na terenu.

” Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će uložiti sve napore da se što prije uspostavi redovni nastavni proces u svim obrazovno-vaspitnim ustanovama. U isto vrijeme, zahvalni smo svim direktorima koji su organizovali nastavu u svojim školama i svim prosvjetnim radnicima kojima je, uprkos svemu, interes djece na prvom mjestu”, rekli su oni.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović rekao je da, i pored neviđenih pritisaka i zastrašivanja prema prosvjetnim radnicima koji su u štrajku, nastava je juče bila obustavljena u 138 ustanova. U nekim ustanovama je nastava izvođena djelimično, sa malim brojem zaposlenih koji nijesu u štrajku.

” Napominjemo da su direktori škola, po instrukcijama iz MPNI, sinoć kasno ili jutros rano, održali sjednice nastavničkih vijeća sa jedinim ciljem – da nas direktori prebroje i ukažu da možemo dobiti otkaze. Da nas zastraše. U pojedinim školama, poput JU OŠ ,,Meksiko“ iz Bara i još nekim, broj zaposlenih u štrajku je sa 44 pao na četiri, što govori o zastrašivanju. U nekim školama su direktori i pomoćnici držali nastavu, bili štrajkbreheri, kako bi poslali izvještaj da se u njihovim ustanovama nastava odvija po ustaljenom rasporedu. Takođe, prijete nam uredbom iz 2006. godine, kojom je štrajk u obrazovanju potpuno zabranjen. Na sreću zaposlenih, taj broj direktora, koji se trude da uguše štrajk i pravo prosvjetnih radnika na pravdu i dostojanstvo, je vrlo mali”, rekao je Božović.

Kaže da, nažalost, umjesto da ozbiljno pregovaraju, iz MPNI se trude da nas na silu uguraju u učionice i pokažu da je u obrazovanju sve u najboljem redu.

” Koleginice i kolege, samo složno i jedinstveno možemo odbraniti naše pravo na dostojanstven život i dostojanstveni poziv”, rekao je on.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija saopštilo je da se od 136 osnovnih škola, koje su dostavile informacije Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija (od ukupno 163 državne osnovne škole), nastava realizuje u 104 škole (od čega u 76 u punom kapacitetu, dok u 28 djelimično), a nastava se ne odvija u 32 osnovne škole.

Kada je riječ o srednjim školama, od 44 škole od kojih je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija u ovom trenutku dobilo infomacije (od ukupno 50 škola na nivou Crne Gore), 38 škola realizuje nastavu (od čega 24 u punom kapacitetu, a 14 djelimično), dok se u šest škola ne sprovodi nastavni proces.

Od 13 državnih muzičkih škola, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija ima informacije o osam muzičkih škola, od kojih se u četiri ustanove rad odvija redovno, djelimično se rad realizuje u dvije ustanove, dok se u dvije ustanove ne odvija nastava.

Od 22 predškolske ustanove na nivou Crne Gore, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija ima informacije o 19 ustanova od kojih se u 15 predškolskih ustanova rad odvija redovno, dok se djelimično rad realizuje u četiri ustanove.

Učenički i studentski domovi i resursni centri rade redovno.

Spajić: Pod pritiskom nećemo mijenjati odluke, Milatović: Ozbiljnije da razgovarate sa Sindikatom

Premijer Milojko Spajić pozvao je juče prosvjetare da razgovaraju o uvećanju zarada.

” Mi smo tu, imamo lijepu ponudu i pod pritiskom nećemo mijenjati odluke”, poručio je premijer Milojko Spajić komentarišući početak štrajka prosvjetnih radnika u okviru konferencije za medije sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O’Brajenom.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je prošle noći došlo do ,,zabrinjavajućeg momenta“, pošto roditelji do tada nijesu znali da li će njihova djeca ići u školu ili ne.

” Zbog toga na Vladu apelujem da odgovornije pristupi razgovorima sa sindikatom, rješavanje problema bitno je i zbog djece i zbog roditelja i zbog obrazovanja”, rekao je on.

Prosvjetari, dodao je, imaju pravo na štrajk, ali i djeca na obrazovanje koje je sada uskraćeno.

Premijer Spajić je rekao da se već dva puta sreo sa predstavnicima sindikata prosvjetara.

” Ozbiljno smo shvatili njihovu situaciju. Imam veliku empatiju prema prosvjetnim radnicima. Svjesni smo odgovornosti koju oni imaju i upravo zato želimo da promijenimo zakon”, naveo je Spajić.

Nejasno mu je, kako je dodao, zbog čega sada idu u štrajk, jer ,,time samo gube djeca“.

” U srijedu ću da pojasnim sve što nije jasno. Rekao sam da neće biti povećanja zarada kako se to radilo u prošlosti jer je to urušilo sistem. Povećanje od septembra je nešto što definitivno možemo da uradimo”, istakao je Spajić

Prosvjetari su, prema njegovim riječima, na listi prioriteta kao i zdravstveni radnici tokom korone.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.